Бургас. Дългоочакваната премиера на балетния шедьовър Жизел“ по музика на

...
Бургас. Дългоочакваната премиера на балетния шедьовър Жизел“ по музика на
Коментари Харесай

Премиерата на балетната класика Жизел ще бъде представена в Държавна опера - Бургас на 24 април

Бургас. Дългоочакваната премиера на балетния шедьовър „ Жизел “ по музика на Адолф Адам, считан за един от най-красивите истории – за чистотата на непринудено подбудените усеща, тяхната съдбовна мощ и успеха на любовта – като житейски смисъл и тласък, над гибелта, ще зарадва феновете на изящното балетно изкуство тази седмица. Това оповестиха от Държавна опера - Бургас, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Бургас . Датата е 24 април, събота, от 19.00 часа, в залата на Бургаската опера.

" Постановката на балетната класика ще показа нов прочит на красивата любовна история, с напълно нов фон и костюми, впечатляващи с сантиментален обсег, нюх към детайлите, присъщи за епохата и посланията на творбата. Премиерата на балета „ Жизел “ трябваше да бъде на 5-и април, предходната година, само че заради оповестяване на изключителното състояние, бе отсрочена за неопределен срок. Директорът на Бургаската опера – доцент доктор Александър Текелиев пренасочи изобретателните си хрумвания в друго занятие, като потвърди, че изкуството безспорно би могло да бъде и обществена идея – гардеробиерките на Държавна опера – Бургас започнаха да шият защитни маски, вместо костюми за плануванаъа премиера на балета „ Жизел “. За към два месеца и половина, шивачките, под чиито сръчни пръсти са излезели стотици красиви костюми, ушиха над 20 000 маски, които бяха безплатно раздадени на здравни и обществени институции, както и на административния бранш. Заради тази благородна самодейност, осъществена навременно и напълно благотворителна, от името на Националното съдружие на общините бе връчено почетното отличие „ Протегната ръка “ на костюмиерите на Държавна опера – Бургас ", напомнят от културната институция.

Либретото на балета в две дейности „ Жизел “ е на Теофил Готие и Верноа дьо Сен Жорж, хореографията – на Жан Корали, Жул Перо и Мариус Петипа (редакция – Леонид Лавровски). Постановката и режисурата са на Галина Калчева, която е и репетитор на балетния състав. Художник на декора е известният български занаятчия на четката Иван Токаджиев, Анна-Мария Токаджиева е художник на изящните костюми, асистент режисьор на постановката е Петър Тихолов.

" Редом до персонажа на нежната почтена госпожица Жизел, в която се превъплъщава младата, красива, надарена и виновна към построяването на облика и изработването на техническите елементи примабалерина на Бургаската опера Иванина Иванова (дебют), оживяват и тези на: Алберт, принц, преоблечен като елементарен селски момък – в осъществяване на премиер-балетиста Емил Йорданов, в ролята на Мирта, кралица на вилисите – Адриана-Мария Манасиева (дебют), Полина Иванова (дебют). Вилисите са приказни същества, инспирирани от славянската митология – духове на девойки, които са напуснали земния живот, преди да се задомят. Младите нетленни създания не са намирали покой в гроба, защото приживе не са задоволили желанието си да танцуват. Затова те излизат полунощ от гробовете си, събират се на групи край огромните пътища и причакват инцидентни минувачи, увличат ги в непрестанни танци, до момента в който паднат мъртви от безсилие. Като лесничея Ханс, влюбен в Жизел, само че без красивата госпожица да споделя възприятията му, в постановката дебютира Теодор Цаков. В огромния премиерен театър вземат участие и солисти и отбор към балетния състав на Държавна опера – Бургас, всеки от тях – неотменна част от цялостната приказност на сантименталното произведение ", добавя екипът.

" Жизел е най-романтичният балет от шедьоврите на класическото завещание. Създаден е от изключителните майстори Жул Перо, Жак Корали и по-късно – Мариус Петипа (както и разнообразни редакции, най-сполучливата от които е на Леонид Лавровски). Спектакълът е бисер за всяка балетна натрупа. Премиерата на „ Жизел “ на балетната натрупа на Държавна опера – Бургас се посвещава на всички актьори, които в днешно време е доста мъчно да поддържат формата си. Артистът има потребност от своята аудитория, с цел да се усеща „ Артист “! В спектакъла вземат участие солисти и отбор на Бургаската опера, възпитаници от НУМСИ „ Проф. Панчо Владигеров “, деца от Детски балетен спектакъл „ Капка “ и танцьори от Фолклорен отбор " Странджа ", споделя с неспокойствие за дълго чаканата премиера Галина Калчева, постановчик и режисьор на „ Жизел “.

Обяснимото си неспокойствие преди премиерата и дебюта си в ролята на Жизел споделя и примабалерината Иванина Иванова: " С неспокойствие чакам идната премиера на балета „ Жизел “ и моя дебют в него. Вълнувам се доста, тъй като спектакълът трябваше да се състои предходната година през април, само че заради ситуацията с ковид се отсрочи. След следващото ни затваряне нямахме нужното време за подготовка за една премиера, само че всеки един от нас даде всичко от себе си, работим с огромно предпочитание и обич и имам вяра, че ще се получи един сполучлив театър. Искам да благодаря на всички, които са до мен, поддържат ме и се грижат за това, да се усещам спокойна и красива на сцената. Каня всеки, който желае да се наслаждения на историята на една чиста и красива обич, тази събота, от 19.00 часа, в залата на Опера Бургас, с цел да преживее с нас тази магия! ".

Билети за премиерата на „ Жизел “ могат да се закупят на касата на Операта, на каса „ Часовника “ (пред хотел „ България “), както и в мрежите на Grabo и Eventim, както и в към събитията в програмата в формалния уебсайт на Държавна опера – Бургас.

Според условията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта би трябвало да са с защитни маски, като в залата ще бъдат взети всички нужни противоепидемични ограничения. Допустимият потенциал на присъственост в залата е 50 %.

Повече информация за " Жизел " може да бъде прочетена.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР