Бурен политически ден с консултации на две писти преди връчването

...
Бурен политически ден с консултации на две писти преди връчването
Коментари Харесай

Консултациите на „Дондуков“ 2: Всички парламентарни сили без ГЕРБ-СДС отидоха при президента

Бурен политически ден с съвещания на две писти преди връчването на първия мандат за кабинет. На срещи при президента Румен Радев отидоха всички парламентарни сили като се изключи ГЕРБ-СДС, а най-голямата от тях – „ ИТН “ стартира и договаряния с „ Демократична България “ за поддръжка на бъдещо държавно управление.

По време на консуртациите на „ Дондуков “ 2 стана ясно, че новата формула за сформиране на упровление няма да бъде обвързвана с разпределение на министерски кресла, а със единодушие по общи цели. Това значи, че ще се търси не математическо, а идейно болшинство, разгласи президентът.

Президентът поздрави „ ИТН “ за изборната победа: „ Мога да си разреша да не бързам с мандата, само че от вас зависи и вашата подготвеност. Трябва да имаме държавно управление, само че не непременно. Една безпринципна коалиция може до е по-вредна от липса на държавно управление. Аз желая да има привършване на всички варианти, да не бързаме с формулата. Има неотложни задания, които не могат да бъдат решени от длъжностен кабинет “.

Председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов разгласи, че и те осъзнават отговорността да сформират кабинет и ще го предложат:

„ Разчитаме и другите партии да надскочат своите партийни цели. Показахме, че имаме разсъдък – не сме самовлюбени. Надяваме се и другите да са по този начин. Парламента да работи и да има разграждане на мутренския модел “.

„ ИТН “ ще разчитат на плаващо болшинство, стана ясно на срещата. Те оповестиха, че ще са наясно с опциите в идващите няколко дни.

След като ГЕРБ отхвърлиха да отидат на съвещания, Българска социалистическа партия дойдоха на „ Дондуков “ 2 втори. „ Радвам се, че Има Такъв Народ ни поиканиха на диалози. Ние не сме съгласни с това, което твърдяха, че сме партия на статуквото “, уточни водачът на левицата Корнелия Нинова.

След срещата тя сподели, че има червени линии, които Българска социалистическа партия няма да прекрачи, в случай че влязат в целите на Има Такъв Народ – приватизацията на Българската банка за развиване и концесиите на пътищата.

Демократична България заявиха, че са подготвени за разговор за сформиране на държавно управление.

„ Плаващите болшинства доста елементарно се трансформират в преносими пясъци и от тази позиция – ние желаеме формула на държавно управление за дълбоката смяна “, изясни Христо Иванов, съпредседател на Демократична България.

Коалицията е срещу присъединяване на Движение за права и свободи във властта.

Радев съобщи пред Движение за права и свободи , че ще бъдат от изгода за постигането на консенсус за ръководството. За партията обаче поддръжката няма да е безусловна.

„ За нас е значимо съставянето на кабинет с ясни цели и ясна стратегия – на идващ стадий е персоналният състав “, изясни Мустафа Карадайъ, ръководител на Движение за права и свободи.

И от „ Изправи се БГ! Ние идваме “ обявиха пред президента, че имат изискване, с цел да поддържат държавно управление на Има Такъв Народ.

„ Ние ще подкрепим държавно управление на смяната, само че не и в случай че се вижда дългата ръка на Движение за права и свободи и ГЕРБ. Това би била токсична поддръжка и причините за това са ни в последните години, когато с присъединяване на тези партии България си трансформира в най-бедната и корумпирана страна в Европа “, разяснява Мая Манолова, ръководител на ПГ на „ Изправи се БГ! Ние идваме “.

Манолова добави, че в случай че се допусне партиен инженеринг или извиване на ръце, групировката още веднъж ще излезе на митинг.

Консултациите, като първа стъпка от конституционна процедура, завършиха в късния следобяд. Сега на ход е първата по резултат партия, която би трябвало да откри болшинство за поддръжка. Президентът към този момент разгласи, че няма да бърза с връчването на мандата, с цел да даде опция на партиите да договарят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР