Бунтовниците туареги твърдят, че контролират град в северната част на Мали след седмици битки

...
Бунтовниците туареги в северната част на Мали твърдят, че са
Коментари Харесай

Бунтовниците туареги в северната част на Мали твърдят, че са завзели контрола над военен лагер и постове в град Бурем след седмици битки срещу националната армия и Вагнер наемници, заплашващи да развалят мирно споразумение от 2015 г.

Превземането във вторник на Бурем, разположен между древните градове Гао и Тимбукту, от бунтовническия съюз на туарегите, наречен Координация на движенията на азавадите (CMA), идва, когато военните консолидираха властта си в два преврата през 2020 г. и 2021 г. и изгониха френските сили и мироопазващата мисия на ООН MINUSMA.

„Потвърждавам, че CMA пое контрола над лагера около 10 сутринта след много жестоки битки“, каза говорителят на CMA Мохамед Елмаулуд Рамадан. Той каза, че има жертви, но все още не знае броя на загиналите.

Говорителят на армията на Мали не отговори веднага на искане за коментар.

„Неидентифицирани въоръжени групи бяха обкръжили лагера и бродеха из града“, каза местният жител Махамуд Улд Мети пред агенция Ройтерс по телефона.

„Но самолетът реагира срещу тях. Можем да чуем повече стрелби, FAMA (Малийските въоръжени сили) са многобройни навсякъде в града“, добави той.

Регионът – люлката на въоръжения бунт, обхванал района на Сахел – преживя възобновяване на напрежението през последните седмици, предизвикано отчасти от изтеглянето на мироопазващите сили на ООН, което помогна за поддържането на крехък мир.


CMA е формирана от полуномадски народ туареги в северната част на Мали, които отдавна се оплакват от пренебрежението на правителството и търсят автономия за пустинния регион, който наричат ​​Азавад.

Алиансът на туарегите заяви, че се смята за „война“ с управляващите военни, които се обединиха с руския военен изпълнител Wagner Group, след като изгониха френските войски миналата година.

Туарегските бунтовници обвиниха малийските сили и руската група Вагнер в нарушаване на примирието от 2015 г.

Франция се намеси военно през 2012 г., след като въоръжени групи, свързани с Ал Кайда, превзеха огромни части от Северно Мали след въстание на туарегите. Въоръжени групи продължават да извършват жестоки атаки срещу цивилни и армия.

В края на август военните ръководители призоваха въоръжените групировки да подновят диалога на фона на опасения от нови враждебни действия след изтеглянето на мироопазващите сили на ООН.

Туарегските бунтовници се притесняват, че изтеглянето може да даде на военните „претекст“ да окупират отново зони, които мирните споразумения са отстъпили от централен контрол.

След като мироопазващите сили на ООН напуснаха база миналия месец, имаше сблъсъци между войски и свързани с Ал Кайда въоръжени групировки, но също така и между армията и CMA.

Мироопазващата мисия на ООН има срок до 31 декември да напусне Мали след десетилетие на борби за стабилизиране на страната.

На мисията от 13 000 души беше наредено да се изтегли по-рано тази година по искане на военните управници на Мали след изтеглянето на френските войски.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР