Бунтът на предприемача Евгений Пригожин и способността на силите му

...
Бунтът на предприемача Евгений Пригожин и способността на силите му
Коментари Харесай

Поуката от Пригожин: вратата за бунт в Русия остава отворена

Бунтът на бизнесмена Евгений Пригожин и способността на силите му краткотрайно да овладеят здания в Ростов на Дон демонстрираха не че дейностите на бойците се подкрепяха (нито те, нито въоръжените сили прекосяваха всеобщо на негова страна), а общата липса на интензивност на армията. Едновременно с това, поради изключителната йерархичност на съветската войска и необичайността на митинги " изпод ", сериозен бунт в съветската войска би могъл да стане единствено с източник високо в управлението. Този път не се случи, само че вратата остава отворена за тази опция в бъдеще.

Това е един от изводите в два оповестени в понеделник разбора на събитията от завършек на предходната седмица на авторитетния английски мозъчен концерн Royal United Services Institute (RUSI), с създатели и.

В двата текста се открояват не безусловно припокриващи се, само че постоянно допълващи се заключения за събитията.

" Вагнер против страната " е подправено разделяне

Джак Уотлинг да вземем за пример назовава " подправена " дихотомията сред " Вагнер " и съветската страна, поради ролята на тази ЧВК като метод за Москва да разполага сили по света, без да ангажира съветските въоръжени сили с избрани цели или страната - с политически дела. " Вагнер " не е " просто наемническа организация ", а главната част от финансирането и оборудването идват от военното разузнаване, по-известно и на британски със остарялото си редуциране ГРУ (анализът бе публикуан ден преди Путин да изтъкне, че финансирането на " Вагнер " идва " напълно " от съветската държава).

 Пригожин от Пригожин от " готвач " до бунтовник: тези мигове посяха семето на протеста

Припомня се, че " Вагнер " бе получила разрешението на ГРУ за това да бъде пионерът в набирането на пандизчии.

Почти всеки аспект от дейностите на " Вагнер " затова бе позволен от и в последна сметка интегриран в елементи от съветската страна. Голяма част от фрагментите ѝ са и чиновници на съветските спецслужби.Джак Уотлинг, RUSI

Тъкмо заместник-ръководителят на ГРУ, Владимир Алексеев, надзираваше процеса, напомня също RUSI (Алексеев бе както един от първите призовали Пригожин да спре, по този начин и един от двамата " договарящи " с предприемача в Южното военно командване в Ростов на Дон).

 " Иначе отивам в Москва ": Пригожин владее обекти в Ростов и Воронеж и желае да " получи " Шойгу

Уотлинг обръща внимание, че един от хората, избягвали гласност в хода на войната, стана един от двамата съветски високопоставени офицери, отправили апел към Пригожин. " Това, че Пригожин след това влезе в командния пункт на Южното военно командване и седна с Алексеев, за който работят доста от чиновниците на Пригожин, значи, че договарянията са били в ход по време на последвалото напредване на сили към Москва. " Трябва да се признае какъв брой малко е известно за тези договаряния: защо в действителност се е преговаряло?
Впрочем има и други отзиви: специалистите по съветските силови структури Андрей Солдатов и Ирина Бороган да кажат единомислещо дали Алексеев и другият " преговарял " с Пригожин, заместник-министърът на защитата Юнус-Бек Евкуров, са били пратеници на властта, пристигнали непринудено да договарят, или в действителност заложници на Пригожин при влизането на " Вагнер " в щаба.

И двамата откриватели обаче се съгласяват, че разговорът с Алексеев и Евкуров е обгърнат в загадъчност и това замъглява преценката.

" Вагнеризация "

" Вагнер също по този начин отразява възгледите на хора като Юрий Ковалчук и други във вътрешния кръг на Владимир Путин и първия заместник-ръководтел на администрацията му Сергей Кириенко. Според тях е нужна регенерация на съветската власт посредством идеологическа готовност и сходни " доброволчески " организации, до момента в който Федералната работа за сигурност (ФСБ, контраразузнаването) и Министерството за защитата натъртват на контрола; идеологическата готовност, в контрастност с апатията от последните 20 години, крие опасности, в случай че Кремъл не отговори на упованията.

Компромисът е таман във " вагнеризацията " на войната:. Това включва и външна активност на новите ЧВК - сходно на съществуващата на " Вагнер " - на която се обръща по-малко внимание. Увеличаването на броя на ЧВК размива контрола над тях. Частн от компромиса е и обвързването на ЧВК с Министерството на защитата с договор; за фракции в Кремъл той може да е допустим, само че не и за Пригожин.

Рискът бе, че идеологическият пламък в основата на " Вагнер " ще бъде угасен. Пригожин към този момент не бе в непосредствен контакт с Путин и работи по този начин, че Путин да не може да го пренебрегва.Джак Уотлинг, RUSI

Същевременно, счита Емили Ферис, " Вагнер " в сегашната си форма евентуално ще бъде разформирована и погълната от Министерството на защитата по този начин, както сподели Шойг За регулация, откакто дълги години " Вагнер " можеше да се възползва от малки врати без последици, към този момент се приказва интензивно. Вероятно ще се усилят вътрешните репресии, с цел да се подтиснат всевъзможни позиции на благосклонност към " Вагнер " или възгледите на Пригожин за това по какъв начин се води войната.

Отслабени ли са позиции на На Путин

Може да се каже, че протестът укрепи позиците на Путин в елита. Той потвърди, че никоя група не е задоволително мощна без него, с цел да си обезпечи оцеляване. Едновременно с това Путин не може просто да захвърли членове на елита, защото те може да заключат, че оставането му на власт е по-опасно за тях от бездната, която се отваря след него, написа Джак Уотлинг.

 Какво ще стане с Путин и други въпроси за Русия след метежа Какво ще стане с Путин и други въпроси за Русия след метежа

Според Емили Ферис казусът е в " систематичните недостатъци на в тактиката на Кремъл за ръководство на рецесии ", изложени от протеста. Възможно е дейностите на Пригожин да са задействали серия идни събития, за които и Путин носи отговорност. От една страна, той се оправи " релативно добре ", защото предотврати излизането на обстановката отвън надзор. Внимаваше и в салдото сред това да акцентира на сериозността на дейностите на Пригожин, да не го посочва поименно и да изтъкне триумфите на " Вагнер " във войната.

Технически Путин съумя да смаже незабавната заплаха от протест, само че на каква цена?Емили Ферис, RUSI

Ситуацията назряваше с месеци и грешката на Путин бе, че не съумя да предотврати ескалация сред Пригожин и Шойгу. От една страна, методът чу да не се меси в спорове по веригата под него играе в негова изгода, тъй като може и да предизвиква конкуренцията и творчеството в системата, без да се отразява на властта му; допустимо е да не е решил добре заплахата.

Но от друга, разбирането за неуспех " почива на догатката, че Путин е бил напълно осведомен с детайлите, а той постоянно не е. " Властите, също така (тук се сведенията на " Медуза " за първите часове на преговорите), отхвърлили някои от предложенията му за компромис: да вземем за пример " Вагнер ". Културата на скриване на неприятните или сложни вести от президента може да е довела до такава степен Путин даже да не е бил осведомен с това предложене, продължава Ферис.

Тя позволява, че решението на Пригожин да приключи протеста не е от филантропични съображения, а поради затворената врата за персонални договаряния с Путин - затворена най-малко откогато президентът приказва за " измяната " му.

Украйна: Кремъл не може да има всичко

Войната в Украйна остава главен проблем за Кремъл след протеста. " Кремъл желае идеологически стимулирана, механически способена и политически апатична мощ, само че най-хубавото, което може да реализира с която и да било от структурите, са едвам две от тези характерности ", отбелязва Джак Уотлинг. Това основава опасности за бойния дух, до момента в който Украйна продължава да нанася тежки загуби. Предвид аналогията на Путин с революцията от 1917 година () е забавно а се следи дали други елементи от съветските сили ще насочат лични претенции по образеца на " Вагнер ": преди век имаше голям брой метежи, договаряния и фрагментация в съветското управление.

 Путин за Пригожин: Това е измяна и смъртна заплаха, като през 1917 година Путин за Пригожин: Това е измяна и смъртна заплаха, като през 1917 година

Бунтът може да е отприщил известно вътрешно безпокойствие у елита, само че това може да не се види известно време, продължава Емили Ферис. Дори да има лични промени в Министерството на защитата (което " въпреки всичко може да се случи " ), Путин ще би трябвало да внимава, с цел да не наподобява като че ли приема сканията на Пригожин. За момета това подсигурява позицията на Шойгу поради лоялността му, толкоз ценена от Путин. Президентът ще внимава изключително доста поради какъв брой покрай предизборната акция през 2024 година го сполетя протестът.

От друга страна, оставената от Пригожин дупка - поток от рецензии по какъв начин Русия води войната - може да се окаже полезва във вътрешнополитически проект. За фигури като Пригожин може да има по-малко място, в случай че контраофанзивата на Украйна се окаже по-неуспешна от предстоящото (вероятно от Киев и Запада). Бунтът ще докара до разтърсвания, откакто не съумя да смъкна основни управителни фрагменти - само че резултатът надали ще е какъвто целеше Пригожин.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР