Булгартрансгаз обяви обществена поръчка за инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане

...
Булгартрансгаз обяви обществена поръчка за инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане
Коментари Харесай

"Булгартрансгаз" обяви поръчка за връзка с газопровод, който още не съществува

Булгартрансгаз " разгласи социална поръчка за капиталово планиране, създаване и въвеждане в употреба на връзка с газопровод в Турция, който още не съществува. Решението от 21 юни бе оповестено през днешния ден, а цената на поръчката е съвсем 49 милиона лв..

Оферти се одобряват в границите на идващите 30 дни, само че с изключение на условията към претендентите прави усещане, че 11-километровата права е условна - съгласно това дали ще има сухопътна част от газопровода " Турски поток ", с която да се свърже.

Разширяването на газопреносната мрежа до компресорна станция " Странджа ", преносният газопровод и връзката за включване ще бъдат завършени в контракт, единствено в случай че специфичното руско-турско сдружение за сухопътния сектор на " Турски поток " реши по какъв начин и по кое време той ще бъде изграждан, както и дали трасето ще се насочи към българската граница.

От " Булгартрансгаз " изясняват, че също по този начин би трябвало да се изчака дефинитивно документално удостоверение, че " Турски поток " ще бъде обвързван с мрежата на българската компания. Следва конкретизиране, че не е изключено и да бъде изменена точката за доставка на съветски природен газ за България.

" Газпром " още не е решил дали да строи този сектор, защото слага изискване първо да получи гаранции от Европейската комисия и България, че ще изградят насрещна инфраструктура. Процедурата за подобен газопровод изисква да се ревизира първо дали има деклариран интерес към количества съветски газ в страни от Европейски Съюз и района, с цел да се оправдае построяването му.

Капацитетът на втората тръба на " Турски поток " е 15.75 милиарда куб. м годишно, а сега " Газпром " внася през Украйна за българските потребности към 3 милиарда куб. м, останалото се придвижва по мрежата на " Булгартрансгаз ", като към 13 милиарда куб. м отиват за Турция.

Финансирането на новата връзка с турската мрежа ще е напълно със средства на българската компания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР