„Булгартрансгаз“ ЕАД започва да набира необвързващи оферти за капацитети за

...
„Булгартрансгаз“ ЕАД започва да набира необвързващи оферти за капацитети за
Коментари Харесай

„Булгартрансгаз“ започва да набира необвързващи оферти за капацитети за новото газово трасе от Турция до Сърбия


„ Булгартрансгаз “ ЕАД стартира да набира необвързващи предложения за потенциали за новото газово трасе сред границите ни с Турция и Сърбия в границите на Фаза 2 на процедурата Open Season и пазарното изследване за търсене на прибавен /нов/ потенциал на планове за развиване и уголемение на газопреносната конструкция към прилежащите пазарни зони.

" Булгартрансгаз " осведоми евентуалните ползватели на тръбите за опцията да подават своите необвързващи предложения за прибавен потенциал за избраните трансгранични точки или за други трансгранични точки. Информацията следва да бъде подадена в границите на интервала 27 март 2018 година – 27 април 2018 година включително Правилата за осъществяване на Фаза 2 от процедурата Open Season и нужния формуляр за кандидатстване може да бъде открит на страницата на " Булгартрансгаз ": https://www.bulgartransgaz.bg/bg/news/startirane_na_faza_2_ot_procedura_open_season_na_proekti_za_razvitie_i_razshirenie_na_gazoprenosnata_-359-c15.html

В случая става въпрос главно за ново трасе новото трасе с входяща точка на българо-турската граница редом на съществуващата газова връзка, през компресорна станция „ Провадия “ и изходна точка до гр. Зайчар на българо-сръбската граница. Затова две от точките, за които ще се подават обвързващи предложения са нова входна точка от Турция и нова изходна точка към Сърбия. Доставки на газ през тях се чакат след 1 октомври 2019 година

Необвързващи предложения ще се одобряват и за търсенето на газови доставки през България в посока Турция на съществуващата IP Странджа/Малкочлар, като газовите потоци ще идват от Румъния през входни точки, които следва да се уточнят със заявителите и Трансгаз Румъния.

Във връзка с правенето на настояща оценка на търсенето на спомагателен потенциал на пазара и установяване на нужните нови планове с оглед покриване на търсенето, в интервала 21 юли 2017 година – 21 август 2017 година „ Булгартрансгаз “ ЕАД организира оценка на необвързващи прогнози за търсене на потенциал от страна на евентуалните и съществуващите мрежови ползватели като част от Фаза I от процедурата Open Season.

Изпробването реакцията на пазара съставлява част от процеса на изцяло оценяване на жизнеспособността на плана, което от своя страна е един от детайлите, съпътстващи бъдещо капиталовото предложение пред НРО, изясняват от компанията.

В резултат на получените поръчки са избрани на прединвестиционно равнище евентуалните нови планове, както и новите и съществуващи трансгранични точки за които има търсене на прибавен потенциал и техните планирани добавени потенциали в главната посока на потока.

Какви са предстоящите възходящи трендове в търсенето на газ до 2035 година:

На балканските страни (Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Косово, Македония, Румъния и Сърбия (няма данни за Албания и Черна гора) се пада 222 TWh/y (37%) от спомагателното търсене в Европейски Съюз. От него 85% (188 TWh/y) са от България и прилежащите на България страни -Гърция, Македония, Румъния и Сърбия.

Допълнително, в интервала се чака повишаване на търсенето на природен газ от Турция и Македония в размер на над 180 TWh/y (около 16 млрд.м.³/г).

„ Булгартрансгаз “ е в развой на строителство на капиталовия план „ Транзитен газопровод за Турция (лупинг) в сектора Конституционен съд „ Лозенец” до Оценка за съвместимост „ Недялско “, който ще обезпечи прибавен потенциал на тази точка в посока България –Турция (твърд и/ или прекъсваем). В тази връзка все още не е нужен нов план в границите на сегашната процедура Open Season.

Остатъчният потенциал до неангажиращата поръчка ще бъде обезпечен с процедури за ръководство на претоварванията и/или предложение на потенциал с условия за спиране. В прединвестиционна фаза са евентуалните планове за обезпечаване при потребност на прибавен входен потенциал от Румъния, които ще бъдат оценени до края на 2018 година

С оглед реализирането на прогнозния прибавен потенциал от Турция (вход) към Сърбия (изход), след извършени предпроектни (прединвестиционни) изследвания, следната нова и съществуваща към момента инфраструктура (вж. примерна схема)се чака да бъде употребена:

Входната точка е на българо-турската граница, директно до съществуващата връзка сред газопреносната мрежа за директен транспорт на българския оператор и газопреносната система, оперирана от BOTAS (Турция).

Направлението на физическия газов поток е към Конституционен съд ”Провадия” и Сърбия, а изходната точка се намира на българо-сръбската граница наоколо до гр. Зайчар.

Максималното количество природен газ, което се чака да постъпва на българска територия е 54,6 млн. куб.м/д с минимално налягане 4,5 MРa.

Максималното количество природен газ, което се чака да доближава на българо-сръбската граница е 34,4 млн. куб.м/д с оптимално налягане от 6,5 MРa.

Очакваната нова инфраструктура е с диаметър Dn 1200, като според изследването са планувани и две нови компресорни станции.

Началната година на преноса, според неангажиращите поръчки, е газова година 2019/2020, като предстоящото въвеждане в комерсиална употреба на добавения потенциал е 1 октомври 2019 година

Очакваният размер на инвестицията е до 2,8 млрд.лв. без Данък добавена стойност, а предстоящите експлоатационни разноски - 131,428 млн.лв./г

Благодарение на своето географско състояние страната е естествено свързващо звено за доставки и транспорт на природен газ сред пазарите на държавите-членки в района –Гърция, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения, страните -членки от Централна и Западна Европа (в това число Австрия) и страните от Енергийната общественост - Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и други
България е в отлична географска позиция и е свързващо звено за доставки и транспорт от/ към Република Турция, която е най-големиятконсуматор на природен газ в Югоизточна Европа.
Потреблението на Турция през 2015 година възлиза на 43,6 милиарда м³/г (480 TWh/y), като до 2020 година се чака да доближи до 59 милиарда м³/г (650 TWh/y). Турският Оборотна помпена станция BOTAŞ възнамерява в идващите години да усили дневния потенциал на турската газопреносна система до над 350 млн.м³/д, от досегашните към 200 млн. м³/д.

Проектите за развиване и уголемение на съществуващата газопреносна система на територията на България са в унисон с плана за рационализация и рехабилитация на съществуващата газопреносна система в България и с плана за газов хъб “Балкан “.Те ще спомагат концептуално за създаване на нова газопреносна инфраструктура за доставка на газ до пазарите на страни -членки в района на Югоизточна и Централна Европа, а също по този начин и до страни от Енергийната общественост, да вземем за пример Сърбия, показват от газопреносния оператор.

Третата фаза на процедурата Open Seаson е планувана за интервала 17 октомври – 31 декември. В нея се подават обвързващи предложения.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР