Булгартрансгаз ЕАД разработи конкретни проекти за увеличение на капацитетите и

...
Булгартрансгаз ЕАД разработи конкретни проекти за увеличение на капацитетите и
Коментари Харесай

Малинов: Вертикалният газов коридор ще гарантира енергийната сигурност на България и Източна Европа

„ Булгартрансгаз " ЕАД създаде съответни планове за нарастване на потенциалите и обезпечаване на опция за транспорт на спомагателни количества природен газ от юг на север.

С оптималното потребление на наличната и построяването на нужната спомагателна инфраструктура, Вертикалният газов кулоар ще подсигурява енергийна сигурност както за България, по този начин и за по-широкия район на Източна Европа ".

Това сподели изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз " ЕАД Владимир Малинов по време на срещата си с помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните запаси в Държавния департамент на Съединени американски щати Джефри Паят.

Двамата разискаха във Вашингтон значимостта на самодейността за Вертикален кулоар след подновяването на Меморандума през януари тази година, в който вземат участие газопреносните оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова.

„ През последните години се очерта ясна наклонност на растеж на търсенето на полутечен природен газ от надеждни източници. С реализацията на коридора ще се отговори на потребностите на пазара за транспорт на тези спомагателни количества ", добави Малинов.

Помощник-държавният секретар по въпросите на енергийните запаси на Съединени американски щати Джефри Паят изрази безрезервна поддръжка за реализацията на Вертикалния газов кулоар. По думите му е належащо навреме осъществяване и въвеждане в употреба на новите инфраструктурни планове на „ Булгартрансгаз " за увеличение на потенциалите в посока от юг на север, които да обезпечат преноса на възходящите потоци газ от Гърция през България и Румъния с опция за постигане и до Украйна.

С цел осъществяване на препоръчаните планове в най-кратки периоди, опазване на комерсиалния интерес към маршрута и увеличение на изгодите за крайните консуматори " Булгартрансгаз " търси благоприятни условия за отчасти безплатно финансиране на нужните вложения, което ще донесе изгоди и за крайните консуматори.

Джефри Паят акцентира значимостта на плановете, по които „ Булгартрансгаз " работи, за гарантиране на енергийната сигурност в района, като обърна внимание на разширението на подземното газово вместилище в Чирен. По думите на Малинов планът е измежду най-мащабните в бранша и ще способства за възстановяване на енергийната сигурност в Европа. Предвижда се дневните потенциали за рандеман и нагнетяване на газ в хранилището да се усилят до 8-10 млн. куб. м. на ден. По време на диалога Малинов означи и сполучливото партньорство в реализацията на плана за уголемение на Чирен сред „ Булгартрансгаз " и американските компании " Солар Търбайнс Юръп ", " Ханиуел " и " Емерсън ".

Двамата се сплотиха към нуждата плановете да бъдат приключени в заложените периоди за обезпечаване на достъпа до спомагателни количества природен газ от различни източници за всички консуматори.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР