Булгаргаз не е изнудвал по някакъв начин бизнеса и дори

...
Булгаргаз не е изнудвал по някакъв начин бизнеса и дори
Коментари Харесай

Росен Христов: Булгаргаз не изнудва бизнеса и не продава по-скъп газ

" Булгаргаз " не е изнудвал по някакъв метод бизнеса и даже не са търсени обезщетения, че понижават потреблението си, което носи загуби за самата компания " Булгаргаз ". Няма по какъв начин да е голословно висока цената на газа за бизнеса, тъй като са безусловно транспарантни доставките на синьо гориво. Няма по какъв начин " Булгаргаз " да продава 40% по-скъпо газ. Това съобщи служебният енергиен министър Росен Христов пред БиТиВи.

Иначе енергийният министър увери, че България има обезпечени количества газ, има подписани контракти с разнородни снабдители, което ни дава сигурност . Имаме доставки от Съединени американски щати и Европа, тъй че количествата са обезпечени. Цената е конкурентна и всички спекулации, че се подава по-скъп газ от борсата, са манипулативни.

Той чака да бъде към 100 лева или да падне с 5-10%. Прогнозните цени на газа за май месец са към за 90 лв. на мегават час. През летните месеци се чака и съвсем до края на годината цената на газа да се задържи конкурентна, изясни Росен Христов.

Министерство на енергетиката работи в две направления - с всички заинтригувани страни, които са нагнетили газ в Чирен за отплата на високите цени, само че се приказва и с Европейската комисия да се приложи създаден механизъм на отрасловото ведомство. Това, за което се работи е да се компенсира пазарната цена и цената от нагнетения газ в Чирен. Целта за идващия зимен сезон е газохранилището в Чирен да е запълнено на 90%.
 „ Булгаргаз “ дава отговор на бизнеса: Не сте задължени да купувате от нас
„ Булгаргаз “ дава отговор на бизнеса: Не сте задължени да купувате от нас

Ако в контролираната цена не се включват количества от Чирен, тя би била с към 15 на 100

В момента потенциалът на Чирен е напълнен на 75%. Булгаргаз черпи дребни количества всеки месец, само че не черпи прекомерно доста, тъй като покачва цената на микса.

Росен Христов добави още, че сигурността на доставките на газ е приоритет, дружно с оптималната цена.

За, Росен Христов означи, че това, което е контрактувано с Европейска комисия за ПВУ е да се показва други възможности, че средствата ще се разходват по предопределение. Христов има вяра, че България ще може да предоговори задачите си по Плана за възобновяване.

По отношение на плана АЕЦ " Белене ", Росен Христов съобщи, че развиването на нови нуклеарни мощности е комплициран и муден развой. Затова се върви гладко и предлагането на служебното държавно управление е развиване на нуклеарната енергетика. Виждането на кабинета за развиването на нуклеарната енергетика е и на площадките на Козлодуй и Белене. На България ѝ трябват 4 нови блока, уточни енергийният министър. Навсякъде, където се строят нови нуклеарни мощности, има добър социално-икономически резултат, сподели той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР