БулфотоРестартът на демократичния модел, съчетан с моралния императив, е нежният,

...
БулфотоРестартът на демократичния модел, съчетан с моралния императив, е нежният,
Коментари Харесай

ДПС отговори на Борисов: Доган първи изрече: Рестарт!

Булфото

Рестартът на демократичния модел, комбиниран с моралния императив, е нежният, само че неминуем излаз, сподели преди 9 месеца почетният ръководител на Движение за права и свободи

No comment! Така водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разяснява днешното послание на премиера Бойко Борисов, с което се желае рестарт на политическата система в България. Карадайъ финален от водачите на систематичните партии се изрече по концепциите на Борисов за Велико народно събрание, нова конституция и правосъдна промяна, като още веднъж го направи по ексцентричен метод - посредством тирада на почетния ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган. Още преди 9 месеца - на 19 декември 2019 година, в обичайното си послание за края на годината, доктор Доган заприказва за нужда от рестарт, както на демократичния, по този начин и на политическия модел на обществото, съобщи Стандарт.

" Рестартът на демократичния модел, комбиниран с моралния императив, е нежният, само че неминуем излаз от тази обстановка. Кога и по какъв начин ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия хайлайф и на гражданското общество ", споделя тогава Ахмед Доган. Преди това той прави дисекция на обществено-политическите връзки като установи, че легитимността на демокрацията е сложена под подозрение.

ВИЖ ОЩЕ: Доган прати хабер на политическите мишоци

" Когато след 30-годишна история приказваме за дефектиране на демократичните правила, правила и действителности, това най-малкото е обезпокоителен сигнал в обществото ", декларира почетният ръководител на Движението. И предизвестява, че опорочаването на изборния развой се е  трансформирало в зараза, която занапред ще взема застрашителни размери.

Според него рестартът би трябвало да промени парадигмата на властовата система, а не тя да продължава да живее на правилото стани да седна.

Още преди 9 месеца, когато новините за ковид бяха просто екзотични известия от Китай, Доган напомня за резултата на пеперудата и предизвестява, както за увеличението на рисковите фактори - вътрешни и интернационалните, по този начин и за " идната криза, в резултат на прекомерно необятно отворената ножица сред небогати и богати ".

Доган изяснява и за какво партиите мълчат за нуждата от рестартиране на политическия модел. " Рисковите фактори за продуциране на „ сериозната точка “ на хаоса в партийните структури се явяват проблематичният възпиращ фактор за сходно коренно решение. Тъкмо заради това решаващият фактор за рестарта в тази ситуация е зрелостта и готовността на гражданското общество! ", обобщава философът.

С прочита на думите на Доган отпреди 9 месеца, днешното послание на Борисов може да се пояснява двояко. Или министър председателят показва, че е достигнал политическа зряла възраст. Или в днешната комплицирана обстановка той просто е решил да върви по утъпкани пътеки.

Доган дава и самобитен сигнал към гражданското общество, с цел да го накара да се замисли дали е задоволително пораснало, с цел да реализира рестарта.

Това е третият знак, който Доган дава за по-малко от месец. Чрез постовете на Мустафа Карадайъ във Facebook той предизвести и Борисов, и Радев, че няма да разреши анти-ДПС акция. Каза, че най-големият проблем на българската политическа система е нейната мутризация. Преди седмица пък отговори на Христо Иванов и останалите политическите мишоци, че няма да допусне " хора, които продадоха и разграбиха страната да си измият ръцете с Движение за права и свободи и неговия водач. ". Предупреди също по този начин, че най-трудното следва и то е обвързвано с катарзис на обществото.

Ето новия пост на Мустафа Карадайъ:

19.12.2019г. - доктор Ахмед Доган

No comment!

Когато след 30-годишна история приказваме за дефектиране на демократичните правила, правила и действителности, това най-малкото е обезпокоителен сигнал в обществото. Но няма по какъв начин да си затворим очите пред явни и очевадни политически действителности. Опорочаването на изборния развой се трансформира в зараза, която обхвана всички политически обединения и това рефлектира върху естественото възпроизвеждане на демокрацията и слага под подозрение нейната легитимност. Обективно видяно политическата система на обществото се връща в изходното си състояние на пускане на Прехода, когато правехме избори под надзора на външни наблюдаващи, в това число и от Сената на Съединени американски щати.

* * *

В този социално-политически подтекст по всичко наподобява, че рестартът на демократичния модел, комбиниран с моралния императив, е нежният, само че неминуем излаз от тази обстановка. Кога и по какъв начин ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия хайлайф и на гражданското общество.

* * *

Цикличността допуска, че е време за смяна на парадигмата на властовата система, от време на време полюсно, съгласно историческите обичаи на властовата система, манталитета на гражданското общество и „ градуса ” на интернационалната среда.

* * *

 

Друг значим цикъл, който занапред следва да се разгърне, е дисхармонията на цикъла на струпване с този на систематизиране и преразпределение. Това, несъмнено, не е от сантимент към „ обществената концепция ”, а от увеличението на рисковите фактори за предизвикателство на криза, в резултат на прекомерно необятно отворената ножица сред небогати и богати.

* * *

Политическата нужда от рестартиране на политическия модел на обществото в една или друга степен се осъзнава, само че относително по-малко се изговаря или се отсрочва във времето. Защото рисковите фактори за продуциране на „ сериозната точка “ на хаоса в партийните структури се явяват проблематичният възпиращ фактор за сходно коренно решение. Тъкмо заради това решаващият фактор за рестарта в тази ситуация е зрелостта и готовността на гражданското общество!

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР