Букурещ опитва да спаси руина в самия център на Букурещ,

...
Букурещ опитва да спаси руина в самия център на Букурещ,
Коментари Харесай

Букурещ спасява сградата, в която „дърво и камък се пука, а той пее“, строена от свищовлии

Букурещ пробва да избави развалина в самия център на Букурещ, извънредно мощно обвързвана с българската история – Солаковия хан, написа.

Мелницата на хана през зимата на 1868 година приютява Ботев и Левски, оставайки вечно в аналите като фон на фамозното „ Студ, дърво и камък се пука, гладни от два или три деня, а той пее и се радостни! “ (Ботев за Апостола). Освен това в хана Ботев печата вестник „ Знаме “, а Любен Каравелов – „ Свобода “ и „ Независимост “.

Тази свещена за България хъшовска обител не се употребява от десетилетия, разрушава се, а през вчерашния ден генералният съвет на Букурещ (еквивалент на столичния общински) задвижи реставрацията. Сградата е в листата на историческите монументи на румънската столица – изцяло разбираемо, планът по опазването се осъществя заради този факт, е не от сантименти към непознатата история.

Бяха гласувани 8,2 млн. леи (1.6 млн. евро), с които постройката ще бъде укрепена и непокътната. В момента е окачествена като високо сеизмично рискова и в напреднал етап на разрушение. Проектът би трябвало да бъде приключен за 16 месеца. По-далечната концепция е мястото да се трансформира в културен център.

Ханът е вдигнат през 1859 година от свищовските братя Солакови с типичния за времената богаташки обсег – с пространства за семейството, прислугите, многочислените посетители, животните им, каруците, с двор, а начело е имало магазини. В парцела те построили и първата фабрика за макаронени произведения в Букурещ. Приносът на хана като дом на българските революционери е голям. Твърди се, че Левски е хванат край Къкрина на път точно за Солаковия хан.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР