Букурещ. Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение

...
Букурещ. Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение
Коментари Харесай

Кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов участва в най-големия форум на европейските местни и регионални власти

Букурещ. Кметът на Велико Търново и ръководител на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) Даниел Панов взе участие в 8-та Среща на върха на районите и градовете, която се организира през днешния ден и на следващия ден в румънската столица Букурещ. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Събитието е най-големият конгрес на европейските локални и районни управляващи. В българската делегация дружно с Даниел Панов са кметовете на Габрово – Таня Христова, Ловеч – Корнелия Маринова, Сливен – Стефан Радев, Монтана – Златко Живков, Правец – Румен Гунински, Белица – Радослав Ревански, Добрич – Йордан Йорданов, Свищов – Генчо Генчев, и Върбица – Мерлин Байрям, както и изпълнителният шеф на НСОРБ Силвия Георгиева.
Срещата на върха бе открита от президента на Комитета на районите Карл-Хайнц Ламберц, по чиято персонална покана взе участие Даниел Панов, както и от министър-председателя на Румъния Виорика Дънчила. Началото на дебатите сложиха още кметът на Букурещ Габриела Фирея, изпълнителният секретар на икономическата комисия на Организация на обединените нации Олга Алгайерова и Марко Маркула – заместник-председател на Комитета на районите. С него българската делегация организира първата си работна среща, част от огромното събитие.
Във форума вземат участие над 500 кметове, губернатори, общински съветници, президентът на Румъния, членове на румънското държавно управление, еврокомисари, представители на европейски и институции и организации.
Основните тематики са свързани със общественото доближаване на районите и градовете, чието развиване е главен фактор за по-добрата териториална съгласуваност на жителите на Европейския съюз. Акценти са сложени също върху насърчаването на планове за възстановяване на качеството на въздуха, екологичен превоз, потребление на възобновима сила, запазване на биоразнообразието, използване на ограничения за енергийна успеваемост и ръководство на отпадъците.
Според българските представители политиката на доближаване и по-специално - посредством европейското териториално съдействие, потвърждава своята добавена стойност за целия Европейски съюз и би трябвало да бъде непокътната след 2020 година за всички райони, а Европейски Съюз следва да поддържа обществените вложения на локалните и районни управляващи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР