Букурещ е на 6-о място в класацията по градове с

...
Букурещ е на 6-о място в класацията по градове с
Коментари Харесай

Букурещ въвежда такса за замърсяващи автомобили

Букурещ е на 6-о място в класацията по градове с най-силно нечист въздух в Европа.

© Mihai Barbu Общинският съвет на Букурещ одобри плана на кмета Габриела Фирея за въвеждането на " кислородна винетка " за коли, които не дават отговор на екологичния стандарт Euro 5. Така от 1 януари 2020 година колите с Euro 2 (или по-нисък) няма да могат да влизат в центъра на румънската столица, а за останалите зони на града ще би трябвало да заплащат винетка от 3.20 евро дневно, оповестява Romania Insider. От 2022 година пък тези коли, създадени до 1999 година, ще бъдат изцяло неразрешени за движние в Букурещ.

Колите с Euro 3 и Euro 4, създавани главно сред 2000 година и 2010-а, също ще заплащат такса. Тя ще бъде в размер от 1.06 евро дневно, само че ще разрешава и придвижване в центъра. Налагането на таксите ще стартира да се ползва от началото на идната година за колите с Euro 3, а на тези с Euro 4 - от януари 2021 година От 2024 година е планувано колите с Euro 3 също да бъдат неразрешени за придвижване в Букурещ, псоочва newsweek.ro.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Фокусът е качеството на въздуха

" Тук не става въпрос за жадност за пари, а за мярка, част от проекта за възстановяване на качество на въздуха. Букурещката винетка не би трябвало да се преглежда като още един налог, който ще заплащат жителите, а като метод за достъп на публични пътища в града ", разяснява Сорин Чириша, който е общински консултант. Той акцентира, че тази мярка не е нова, а е включена в интегрирания проект за качество на въздуха, утвърден през 2018 година от съвета. Просто в този момент се материализират разпоредбите за използването ѝ, изяснява той пред румънската медия Libertatea.

За заплащането на винетката има няколко варианти - за ден, месец или годишно, което излиза и най-игодно - към 400 евро за най-старите коли. Автомобилите със стандарт Euro 3 ще заплащат електронна винетка " Oxygen " от 16 евро на месец и 190 евро за годишна винетка. Глобата за водачите, които не се преценяват с новите условия, ще бъде сред 315 и 420 евро.

" Пълно ограничаване за влизане в центъра би било неуместно все още. Мярката има за цел да усъвършенства качеството на въздуха в Букурещ, който е на шесто място в Европа по равнище на замърсяване. Ако не се подхващат ограничения през идващите две години, градът ще се задуши ", разяснява още Чириша.
Високите равнища на замърсяване на въздуха поради прекомерно многото дизелови коли и дребното електрически са проблем за съвсем всички огромни градове в Европа.
София - към момента мръсна

Новината от Букурещ идва в следващия ден с високо замърсяване на въздуха в София - в сряда бяха регистрирани превишения до четири пъти над нормата за фини прахови частици, макар че още даже не е почнал отоплителния сезон. В уеб страницата на сдружението Air Sofia беше оповестена информация, че в целия град равнището е над нормите, като най-замърсен е въздухът в региона на " Младост 2 ", Орлов мост и " Хладилника ".

Според неправителствената екологична организация Greenpeace столицата ни има най-високите равнища на фини прахови частици PM2.5 в Европа за 2018 година и е на 21-во място в класацията за всички огромни градове в света.

Въпросът за качеството на въздуха беше един от главните в предизборната акция на претендентите за кметове. На спор, проведен от платформата на AirBg, петима от тях разискаха опциите за рестрикции за влизането в центъра. Предложения, сходни на нововъведеното в Букурещ, насочиха единствено Борислав Игнатов и Борис Бонев. Според Фандъкова въведените синя и зелена зона по време на нейното ръководство са задоволително ефикасни за дестимулиране на трафика в центъра, а поръчката за нови електрически рейсове също е прогрес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР