Буда купичката е кулинарно ястие, набиращо все по-голяма популярност заради

...
Буда купичката е кулинарно ястие, набиращо все по-голяма популярност заради
Коментари Харесай

Здравословни и вкусни идеи за Купата на Буда (Buddha bowl)

Буда купичката е кулинарно ядене, набиращо все по-голяма известност поради здравословните изгоди, които носи. Освен това свързва почитателите, които избират тази хранителна диета, с духовните практики на будизма. Там шерването на храната е метод за доближаване сред хората.

Будистките монаси са обикаляли къщите с молба стопаните да споделят с тях храната си. Така в купичките им се оказвали разнообразни типове храни. Разбира се, вегетариански, защото будизмът прокламира отвод от месо и риба за храна.

Днешната Купа на Буда е още веднъж главно вегетарианска, само че защото известността на микса от храни нараства, към този момент се оферират и порции с месо или риба.

Класическата вариация е с вегетариански храни, които наложително би трябвало да съдържат 5 съставния елемент: протеини от растителен произход; въглехидрати; сурови зеленчуци; сварени сезонни зеленчуци; мазнини и подправки.

Ето някои оферти за Буда купичка:

Продукти за 1 порция:

 Купата на Буда (Buddha bowl)

25 г оризов микс от кафяв, бял и червен ориз

100 г консервиран нахут

½ краставичка

½ морков

¼ плод авокадо

¼ глава алено цвекло

5 червени и жълти чери доматчета

2 листенца босилек

семенца нигела на вкус

½ лъжица олио и ½ дребна лъжичка червен пипер

За дресинг:

Сок от ¼ лимон

20 мл зехтин

½ лъжичка мед

Приготвяне:

Оризът се измива и сварява до подготвеност. Овкусява се със сол. В касерола се загрява олиото, прибавят се аленият пипер и нахутът. След 2-3 минути се смъква от огъня. Оставя се да изстине. Всички зеленчуци се измиват и почистват. Нарязват се чери доматчетата на половинки; краставицата на кубчета; морковчето на ленти; цвеклото на кръгчета и авокадото на тънки резенчета. Всичко се подрежда на обособени купчини, а от горната страна се слага босилека. Поръсва се със семена нигела. Накрая се залива с дресинга, подготвен по най-лесния вероятен метод: всички съставки се смесват в бурканче, то се захлупва и разбърква пламенно.

Буда купичка с пилешко месо и фъстъчен сос

Рецептата за купата на Буда е за 2 порции.

 Идеи за Купата на Буда

Почистват се и се нарязват 1 огромен или 2 малко моркова на едро. Счуква се ½ скилидка чесън и се обърква с 1-2 лъжици зехтин. Морковите се редят в тавичка и се заливат с чесновия зехтин. Поръсват се със сол и черен пипер и се пекат към 20 минути.

В това време се почистват и измиват 1-2 шепи спанак и се накъсват на едро.

В подслонена вода се сваряват за 3-4 минути няколко оризови нудли. После се изплакват със студена вода.

Загрява се грил тиган на степен 5 или 6 и се изпичат 2 бр. пилешки филета, авансово овкусени съгласно желанията.

Приготвя се и дресинг от фъстъчено масло по следния метод: 1 лъжичка фъстъчено масло се смесва с ½ лъжичка мед, 2 лъжици зехтин, сок от ¼ лимон, 2 лъжички соев сос и черен пипер на усет. Може да се добави щипка джинджифил на усет.

Реденето на Буда купичката стартира с разпределение на оризовите нудли. След това се поставят хапки от месото, моркови и недопечен спанак. Поръсва се със сусам, залива се с фъстъчен сос. Може да се добави ситно нарязан кориандър за мирис.

Така поднесено блюдото дава отговор на условията за наложителните 5 детайла.

Особено прелестен за окото е цветният микс от тиква, целина, фасул, рукола, брюкселско зеле, валериана, просо и ленено семе. Аранжирането на блюдото дава опция да се открои естетическото възприятие на готвача.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР