bTV Всички шофьори трябва да се тестват периодично дали са правоспособни,

...
bTV
Всички шофьори трябва да се тестват периодично дали са правоспособни,
Коментари Харесай

Експерти: Всички шофьори трябва да се тестват периодично

bTV Всички водачи би трябвало да се тестват от време на време дали са правоспособни, а освен възрастните участници в придвижването, считат Алекси Стратиев, някогашен шеф на КАТ, и Йонко Иванов, ръководител на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Разговорът беше подбуден от случай преди към седмица, при който водач на 73 години блъсна малко дете, което към момента в кома в Сандански. Шофьорът-извършител беше пуснат от ареста след 24 часа с претекст, че бил в неприятно здравословно положение.

Пред bTV бабата на детето попита за какво са го пуснали на открито, откакто физически не се усеща добре. И за какво изобщо се е качил на автомобил, щом здравето му не е устойчиво.

" Не би трябвало да се заблуждаваме, че възрастта не въздейства върху метода на ръководство на автомобила ", счита Йонко Иванов, само че акцентира, че единствено от един случай не може да се направи извод за положението на всички водачи от една възраст нагоре.

Според Иванов водачите от време на време би трябвало да бъдат осведомени за промените в законодателството по отношение на тях, с цел да карат.

Според Алекси Стратиев всички водачи би трябвало да бъдат подлагани на периодически проби, а освен по-възрастните. " Много от младите претенденти за водачи не дават отговор на условията ", разяснява той.

" На възрастните хора, заради финансови или други обществени ограничавания, много по-рядко им се постанова да ръководят автомобил. Всеки един водач, който не е управлявал дълго, мъчно влиза в ритъма на придвижването ", показва Стратиев.

И двамата специалисти са безапелационни, че страната ни закъснява най-много с ограниченията за предварителна защита на произшествия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР