bTV Стотици тонове балирани отпадъци са разтоварени в навечерието на коледните

...
bTV
Стотици тонове балирани отпадъци са разтоварени в навечерието на коледните
Коментари Харесай

Екоактивисти алармират за стотици тонове балирани отпадъци на пристанище Варна

bTV Стотици тонове балирани боклуци са разтоварени в навечерието на коледните празници на пристанище Варна. Снимки в обществените мрежи провокираха отвращение сред  природозащитниците.

На 21 декември на пристанище Варна – Запад от Англия идват два кораба със стотици бали модифицирани боклуци. Товарът се изнася с камиони и влакове. За пристанището това е общоприет товар като всички други.

Според управата на пристанището това не са отпадъци, а твърдо гориво за потребностите на получателя. Товарът е за два от циментовите фабрики у нас. Законодателството ги задължава да употребяват като гориво модифицирани неорганични боклуци, с цел да понижат парниковите излъчвания. 

" Ние заменяме обичайните горива като въглища с различни горива, създадени от твърди битови боклуци. В България за жалост няма задоволителен брой съоръжения, които да създават този вид гориво ", разяснява Ивайла Василева, управител стабилно развиване на циментов цех Девня.

Проверка на Регионална инспекция за опазване на околната среда не откри нарушавания в транспорта. За екоорганизации обаче вносът и изгарянето на боклуци от чужбина не са природосъобразни. 

" При самото оползотворяване на този вид горива, с изключение на прецизния емисионен надзор не се образуват остатъчни материали като пепели, които да замърсяват околната среда ", допълниха от управата на завода в Девня. 

През 2017 година на българските черноморски пристанища са разтоварени към 50 хил тона модифицирани боклуци, сподели информация в екоминистерството.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР