bTV Един от уроците в учебник по биология за 9 клас

...
bTV
Един от уроците в учебник по биология за 9 клас
Коментари Харесай

Учебник по биология за 9 клас предизвика спорове в социалните мрежи

bTV Един от уроците в учебник по биология за 9 клас на издателство " Анубис " провокира доста мнения и разногласия в обществените мрежи.

Най-дискутираните текстове са в урок 28 – " Оплождане и самостоятелно развиване ", където в рубрика " Юношество " е написано: " Възможно е осъзнаване на полово увлечение към същия пол ". За зрялата възраст пък е записано " създаване на трайни връзки с сътрудник от другия или от същия пол ". 

" Изненадана съм от реакцията, която се появява в обществените мрежи. Изглежда, че не сме привикнали да възприемаме актуалното положение на науката и на развиването на обществото ", разяснява проф. Мария Шишиньова, началник по съставянето на учебника.

Тя посочи, че учебниците се пишат по образователни стратегии, които авансово се обнародват и дискутират. " Не сме получили никакви забележки, оспорвания или въпроси. Задължително в образователната стратегия в предстоящите резултати се изисква да се разказват стадиите на психосексуалното развиване на личността, същността и смисъла на половото репродуктивно здраве, да се дискутират ранните полови контакти, нуждата от толерантно отношение към хората с друга полова ориентировка, персоналната отговорност ", изброи проф. Шишиньова.

По думите ѝ сходен тип тема се застъпва в последно време по новите образователни стратегии. Променило се е развиването на човешкото общество, на знанията, проблемите, които се появяват, акцентира тя. " До средата на 80-те години на XX век индивидът беше единственият жив организъм, който се учеше без полова система ", акцентира проф. Шишиньова.

Ново е, тъй като в 80-те години гей прайд нямаше, по тези въпроси не се говореше в обществото, в медиите, уточни в диалога някогашният министър на образованието Тодор Танев.

Той беше безапелационен, че един учебник, с изключение на личното наличие по дисциплината, има и възпитателно наличие. " Това, което е направено от екипа, е безусловно обективно, несугестиращо каквото и да било държание, няма нищо нецензурно ", акцентира Танев.

Антоанета Донева, преподавател по биология в 51 учебно заведение в столицата, означи, че тематиката за половото обучение е много деликатна. Спорът по кое време и каква информация би трябвало да се дава на децата е нерешим по простата причина, че всеки родител, възпитател и психолог има лично виждане, добави тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР