bTV Българският писател Георги Господинов е носителят на най-престижната италианска награда

...
bTV
Българският писател Георги Господинов е носителят на най-престижната италианска награда
Коментари Харесай

Георги Господинов спечели най-престижната италианска литературна награда

 bTV Българският публицист Георги Господинов е носителят на най-престижната италианска премия за литература " Премио Стрега Еуропео ". Той е първият българин, почетен с премията, и първият публицист от Източна Европа, който я получава.

Отличието беше връчено на гала в Торино на 17 октомври като заключителен акцент от Международния панаир на книгата - едно от най-големите литературни събития в Италия. Романът " Времеубежище " завоюва в конкуренция с други четири книги.

Романът “Времеубежище " на Господинов завоюва в конкуренция с други четири книги на авторитетни създатели като носителя на " Гонкур " Ерве Льо Телие, немската писателка Ане Вебер - отличена с Немската премия за литература, румънската легенда Ана Бландиана, заяви bTV.

Книгата на Георги Господинов е избрана за победител от жури, формирано от 20 италиански писатели, носители и финалисти на премията “Стрега " през годините.

“Времеубежище " излезе в Италия през юни в превод на Джузепе дел Агата, който също е отличен за работата си по превода на романа.

Най-престижната италианска премия за литература “Стрега " е основана незабавно след Втората международна война, през 1947 година Нейният престиж се гради от имена като Чезаре Павезе, Алберто Моравия, Дино Будзати, Примо Леви, които са я печелили през годините. Умберто Еко получава оценката през 1981 година за романа си " Името на розата “.

През 2014 година фондация “Стрега " взема решение да сътвори и европейско издание на премията – “Премио Стрега Еуропео ". За него се предлагат петима европейски писатели, преведени в Италия и спечелили значимо национално самопризнание в страните си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР