БТА Вчерашните преговори между Москва и Киев в Истанбул станаха

...
БТА Вчерашните преговори между Москва и Киев в Истанбул станаха
Коментари Харесай

Руските медии за преговорите с Украйна: Компромисът е близо, но неизвестните остават

БТА

Вчерашните договаряния сред Москва и Киев в Истанбул станаха повратна точка - те не доведоха до прекъсване на огъня, само че Украйна и Русия са покрай компромис, обобщава резултата от консултациите в. " Независимая газета ".

Според съветския ежедневник разискваните договорености, които може да бъдат признати на най-високо равнище, демонстрират, че страните са подготвени да спрат бойните дейности в Украйна " в най-близка вероятност ". Предвижда се окончателните проектодокументи да бъдат съгласувани и парафирани от външните министри и подписани незабавно от президентите Владимир Путин и Володимир Зеленски. Така съветският и украинският държавен глава биха могли и директно да вземат участие в разискването на детайлностите.

Преговорите са трансформирали обстановката като цяло, сочи решението на съветското министерство на защитата внезапно да понижи военната интензивност по киевското и черниговското направление. Главният съветски договарящ Владимир Медински обаче уточни, че това не значи прекъсване на огъня, написа изданието.

Политологът Дмитрий Суслов предвижда, че в това време Русия ще продължи " прочистването на Мариупол и цялостното освобождение " на сепаратистки Донбас. Той позволява днешното управление на Украйна да резервира властта, " получавайки късмет за водене на по-отговорна политика отсега нататък ". Бъдещите съглашения не трябва да се лимитират с неутралитет за Украйна - значимо е Киев да се откаже от увеличение на военната си мощност и от настоящето военно съдействие с други страни, акцентира специалистът.

В. " Комерсант " откроява измежду предложенията на Киев към Москва Украйна да бъде провъзгласена за " неутрална страна с международноправни гаранции " и двустранни договаряния за статута на Крим, анексиран от Русия през 2014 година Не става и дума обаче Москва да одобри всички украински оферти - част от тях са неприемливи за нея. Русия нееднократно е заявявала, че въпросът за Крим е завършен. По-нататъшното търсене на взаимни отстъпки няма да е елементарно, предсказва всекидневникът.

Според ръководителя на украинската делегация Давид Арахамия, представен от " Комерсант ", Киев предлага да се образува лист на страни гаранти за сигурността на Украйна, включващ Турция, Англия, Китай, Съединени американски щати, Франция, Германия, Канада, Италия, Полша, Израел и може би Русия. По думите му окончателният документ би трябвало да планува " работещ интернационален механизъм ", сходен на член 5 от устава на НАТО.

Но съгласно него и този текст има дефекти, тъй като консултациите за възможното подкрепяне на съдружник може да продължат " в случай че ще и година ". Арахамия предлага срокът да се понижи на три дни, след което гарантите ще са " юридически задължени да дават помощ ". Киев желае тя да включва и затваряне на въздушното пространство, което Украйна не съумя да получи в този момент. Не се знае обаче по какъв начин ще наподобява това на процедура, нито дали ще могат дейно да си сътрудничат и да реализират консенсус примерно страни като Китай и Съединени американски щати. Привличането на Русия като страна поръчител също поражда въпроси, отбелязва " Комерсант ".

В. " Известия " изрежда в детайли украинските оферти - 15-годишни договаряния за бъдещия статут на Крим и сепаратистки Донбас, отвод на Киев от приемане на задгранични военни бази и контингенти, референдум в Украйна за мирното съглашение и други.

Всичко това надали дава отговор на задачите, сложени пред съветската военна интервенция в Украйна, разяснява депутатът от Държавната дума Дмитрий Новиков. Киев счита да остави неразбираем статута на Донбас и Крим, само че тогава няма да е постоянна и цялата останала система от договорености. И самата полемика за страни гаранти ще е неактуална, предизвестява той.

Междувременно самопровъзгласилите се републики в Донбас обявиха, че откакто бъдат освободени териториите им, ще прегледат въпроса за влизане в състава на Русия. Според тях статутът им не предстои на полемики - в този момент Киев или ще ги признае за самостоятелни, или не, добавя " Известия ".

Преговарящите не разясниха тематиката за глобите, наложени на Русия след началото на интервенцията й в Украйна, отбелязва организация РОСБАЛТ. В. " Росийская газета " обаче помества редица материали за интернационалната политическа и икономическа обстановка към Русия по отношение на войната в Украйна.

Руската дипломация би трябвало в този момент да пренасочи ресурсите си към незападни посоки, възприемайки изборен метод към Европа и Съединени американски щати - там скоро не се чака нормализиране на контактите с Москва, написа в публикация за официоза анализаторът Фьодор Лукянов.

Заради новите наказания, наложени от Европейски Съюз, съветските металургични компании по насила сменят каналите за експорт на продукцията си. Според специалисти рестрикциите ще ударят и самата Европа, която пък е принудена да търси нови снабдители, се споделя в различен коментар от вестника.

Чуждестранните страни ще изгубят половината си туристически поток от Русия. Според Световната туристическа организация поради изострянето на геополитическата обстановка туризмът на планетата ще загуби тази година минимум 14 милиарда $. Експерти прецизират, че близо 10 милиарда $ ще си останат в Русия, четем в икономическата графа на изданието.

Заради глобите, компликациите с логистиката и повишаването на храните ресторантьорите в Русия търсят способи да задържат цените си на днешното равнище. Бизнесът се пробва да смени вносните съставки на ястията с съветски и да подготвя по-прости гозби. За това преустрояване ще са нужни два-три месеца, написа " Росийская газета ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР