БСП ще подкрепи предложения от „Продължаваме промяната“ проект за военно-техническа

...
БСП ще подкрепи предложения от „Продължаваме промяната“ проект за военно-техническа
Коментари Харесай

Вигенин: БСП ще подкрепи ПП за помощ за Украйна, която не е свързана с оръжия и боеприпаси

БСП ще поддържа оферти от „ Продължаваме промяната “ план за военно-техническа помощ за Украйна с направените промени – помощта да се свежда до поисканата с писмо от президента Володимир Зеленски

Това сподели от парламентарната естрада Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия. Нито едно искане на Киев не е обвързвано с оръжие и муниции, посочи социалистът.

Вигенин съобщи, че социалистите изрично няма да поддържат плановете на ГЕРБ-СДС и на „ Демократична България “, които плануват военна помощ за Украйна без никакви ограничавания. Вигенин предложи те да си отдръпват плановете и да се гласоподава единствено този на Политическа партия.

Депутатът от Българска социалистическа партия акцентира, че България не е единствената страна в Европейски Съюз, която не е дава военна помощ на Киев. Той изброи Австрия, Кипър, Малта и Унгария.

„ В третия месец на спора е време за повече разсъдък, за повече прагматизъм и угриженост. Ние от Българска социалистическа партия не одобряваме войнствената изразителност, в това число от някои от нашите сътрудници в ръководството. Не одобряваме и систематичните опити да се нагнетява напрежение и опълчване, да се настройват българи против българи на база на благосклонности и респективно антипатии към Русия. “

Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин от парламентарната естрада по време на разискванията за оказване на военна помощ за Украйна. Той добави, че правилото " Разделяй и владей " е постоянно сполучлив, само че пострадали са народите и общностите, върху които това се ползва.
По думите му от първия ден на войната Българска социалистическа партия показва две доста ясни и безапелационни позиции, зад които стоят и през днешния ден. Първо – “не “ на войната и “да “ на дипломацията и второ – за Украйна поддръжка - да, оръжия – не.

„ Приветстваме напъните на министър-председателя да омекотява разграничителните линии, само че тези старания биха дали резултат единствено, в случай че нужните взаимни отстъпки се създадат от всеки един от сътрудниците в обединението “, съобщи той и посочи, че от левицата показват готовността да създадат стъпка в тази посока.

Кристиан Вигенин изясни, че от трите импортирани проекторешения за разглеждане два са изрично неприемливи и Българска социалистическа партия ще ги отхвърли. „ Те задължават държавното управление да окаже военна помощ без никакви ограничавания в обсега на тази помощ и са фокусирани единствено върху един от аспектите на войната в Украйна, който не ни визира директно. Третият план на “Продължаваме смяната “ е единственият, който се пробва да сложи вниманието на първо място върху последствията от войната за България и за българските жители и желае от държавното управление ограничения за тяхното превъзмогване “, разяснява зам.-председателят на Българска социалистическа партия.

„ Хуманитарната, финансова и военно-техническа помощ се свежда до 6-те точки в формалното искане на Украйна към България и нито едно от тях не е обвързвано с оръжия и муниции “, изясни Вигенин и добави: „ С тези разяснения ние придобиваме сигурност, че България няма да стане част от спора, без в това време да се слага под подозрение нашата взаимност с украинския народ и принадлежността ни към Европейския съюз и НАТО. “

По думите му не сме на стадий, в който би трябвало да взимаме решение за даване на оръжия и муниции на Украйна: „ Така че нашата позиция е, че това, което се предлага, може да бъде подкрепено от нас “, посочи той.

Кристиан Вигенин означи, обратно на внушенията, че България не е единствената страна от евросъюза, която не дава оръжия на Украйна. В сходна позиция са Австрия, Кипър, Малта, Ирландия и Унгария.

„ Нека престанем да продуцираме наши вътрешнополитически драми “, прикани социалистът и продължи: „ Нека се опитваме да търсим обединяване, а не разделяне в изискването на днешната световна рецесия. Нека затворим през днешния ден тази тематика, да спрем да издевателстваме всекидневно от българските жители и да се фокусираме върху другите проблеми – приходи, инфлация, енергийна сигурност, стопански напредък, обществена поддръжка. “

По думите му ГЕРБ не се вълнува тъкмо какво ще бъде изпратено на Украйна, а желаят да основат усещането, че “Демократична България “ са натикани в ъгъла, че надали не Българска социалистическа партия дефинира политиката на държавното управление. „ Ако беше по този начин, нямаше да бъдем изправени пред подобен вид решение “, разяснява зам.-председателят на левицата.

Според Вигенин през днешния ден обединението има късмет да покаже, че може да демонстрира почитание към разликите, да устоява на непредвидените външни шокове, да намира общи решения на сложните въпроси и да разчиства пътя на страната напред. „ Не намирам за разумно да се употребява една война, с цел да се отървем от остарялото си оръжие и да получим ново. Все отново има някои граници на морала, които не могат да се прекрачват “, заключи той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР