БСП ще опита да сезира Конституционния съд за приетите вчера

...
БСП ще опита да сезира Конституционния съд за приетите вчера
Коментари Харесай

БСП търси как да да прати на КС закона за домашното насилие

БСП ще опита да сезира Конституционния съд за признатите през вчерашния ден на изключително съвещание на Народното събрание промени в закона за отбрана от домашното принуждение, с които бе въведено и дефиницията " интимна връзка ".

Такава поръчка даде през днешния ден депутатът и зам.-председател на Народното събрание от квотата на левицата - Кристиан Вигенин в ефира на Българска национална телевизия.

Социалистите обаче имат единствено 23-ма народни представители, а за сезиране на Конституционен съд се изискват най-малко 48 подписа. Затова, както към този момент доста пъти преди, евентуално ще се търси поддръжката и на " Възраждане " и " ИТН ". Трите обединения през вчерашния ден по всякакъв начин пробваха да спрат промените в закона. Основният им претекст е, че те се вършат небрежно, като ръководещите са погазили правилника за активността на Народно събрание, който е със силата на закон с настояването си да бъдат гласувани на две четения в границите на едно съвещание.

Тази заран Вигенин изброи: " Неприцизни текстове, направени нови оферти със основни промени по отношение на първите текстове, след което предложение да се гласоподава на второ четене на същото съвещание, което категорично е неразрешено от правилника, когато има предложение за промени сред двете четения. Освен това има категорично решение на Конституционния съд ". Става въпрос за решение от 2010 година, което разказва по какъв начин би трябвало да върви законодателният развой и категорично показва правото на народните представители да внасят промени сред двете четения.

" Ние декларирахме, че сме подготвени да сезираме Конституционен съд от една страна поради много непрецизните текстове, които с нищо няма да трансформират резултатите в битката с домашното принуждение, само че и поради метода, по който се прави. Стана традиция в това Народно заседание. Ние някъде би трябвало да сложим спирачката, тъй като както е тръгнало, в един миг няма да важат правила, няма да важи Конституцията - каквото реши болшинството, това ще бъде. Когато самият парламент жестоко гази законите, какъв сигнал даваме на хората. Ние самите личния си закон не съблюдаваме, защото правилникът е с сан на закон ", съобщи зам.-председателят на Народно събрание.

И добави:

" Оценката на съвсем всички, в това число на вносителите, е ясна, че казусът не е в закона. Казвате чакали сме дълго тези текстове, само че неуместното в цялата обстановка е, че в последния ден на Народно събрание приехме промени в Наказателния кодекс (НК), в този момент седмица по-късно, на изключително съвещание, отново ги променяме. Законът за отбрана от домашното принуждение също бе изменен през юли и то значително, влезе в действие в първите дни на август и единствено няколко дни по-късно го променяме още веднъж. Какво демонстрира това? Показва, че от една страна вършат (управляващите) некачествено законодателство, прави се без анализ на действителните проблеми. От друга страна демонстрира, че тази реакция бе за да се успокои по някакъв метод обществото след случая с момичето от Стара Загора. Вместо да се мисли задълбочено и редовно, под паника се трансформират закони. "

Вчера депутатите завишиха и наказванията за случаите на домашно принуждение с промени в Наказателен кодекс, само че единствено на първо четене. За септември оставиха предложенията на омбудсмана Диана Ковачева, която внесе текстове за инкриминиране и на изтезанията. Вигенин даде поръчка, че ще припознае нейните оферти и ще ги внесе от свое име.

Изрази обаче страдание, че не се одобри през вчерашния ден предлагането му на отбрана да подлежат и хората, които живеят в едно домакинство, даже без да имат роднинска връзка. Че има потребност от такава корекция стана ясно по време на съвещанието на комисията по правни въпроси предходната седмица, когато бе даден образец по какъв начин в случай че внучка и приятелят й живеят в жилището на бабата, а приятелят малтретира старата жена, то тя не е предпазена от закона, тъй като няма роднинска връзка с мъжа.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР