БСП се включва като съвносител във вота на недоверие срещу

...
БСП се включва като съвносител във вота на недоверие срещу
Коментари Харесай

БСП внася заедно с Възраждане вота на недоверие. ГЕРБ няма да го подкрепи, но критикува министри

БСП се включва като съвносител във вота на съмнение против кабинета за политиката в бранш " Енергетика ", който " Възраждане " разгласи, че ще внесе, заяви водачът на социалистите Корнелия Нинова .

В същото време някогашният министър председател Бойко Борисов сподели, че ГЕРБ, която е част от ръководещата коалиция с " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ), няма да смъква държавното управление, само че насочи остри рецензии към няколко министри, които назова дилетанти.

Парламентарните групи на " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " , които също споделиха, че ще поддържат вота, общо имат единствено 71 гласа, а за сполучлив избор на съмнение са нужни най-малко 121. Така те нямат никакъв късмет против болшинството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, подкрепяни от Движение за права и свободи.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов в сряда, че до края на работната седмица партията му ще внесе избор на съмнение против кабинета. Той сподели, че чака поддръжка, с изключение на от Има Такъв Народ, и от Българска социалистическа партия. В четвъртък Нинова заяви, че от левицата се включват с подписите си и вотът на съмнение ще бъде импортиран до края на деня.

Според Конституцията за това са нужни подписите на една пета от депутатите - или 48 души – тъкмо колкото имат " Възраждане " и Има Такъв Народ. Но в случай че не всички от тях се подпишат, тези от Българска социалистическа партия ще подсигуряват сполучливото внасяне на вота. В идващите от 3 до 7 дни ръководителят би трябвало да свика изключително съвещание на Народното събрание, на което да бъде прегледан вотът на съмнение.

По думите на Костадинов мотив за него е енергийната политика на държавното управление и " унищожаването на българската въглищна промишленост ". Той разгласи желанието на партията, откакто Народното събрание одобри съглашението сред държавното управление и миньорите, съгласно което въглищните централи няма да бъдат затваряни административно, а ще работят на пазарен принцип. Документът не беше подсилен от всички протестиращи и блокадите на няколко пътни артерии в страната не престават.

В четвъртък, след изключително съвещание на Изпълнителното бюро и парламентарната група на Българска социалистическа партия, Нинова заяви, че ще предложат доработка на претекстовете, защото не са цялостни.

" С дейностите си ръководещото болшинство в действителност поставя кръст на българската енергетика, най-малкото, което можем да желаяме, е избор на съмнение и носене на политическа отговорност ", сподели тя.

По мотив рецензиите на ГЕРБ, Нинова разяснява, че в случай че са откровени, тогава партията би трябвало да поддържа вота на съмнение.

Още в сряда Бойко Борисов сподели пред публицисти, че ГЕРБ ще се възползва от правото си за промени в кабинета, откакто изтече 6-месечният интервал, в който министър председател ще бъде акад. Николай Денков от Политическа партия, и на негово място застъпи сегашният вицепремиер Мария Габриел . Двете обединения се договориха за това при сформирането на кабинета.

" Март следващата година ще има ротация, тогава нашият вицепремиер ще стане министър председател и всеки министър, който не си е приключил работата, ще бъде заменен ", сподели Борисов и означи, че има министри, които са " фактически дилетанти ".

В четвъртък, запитан за кои министри приказва, той сподели, че има такива, чиито имена не се знаят и повода е, че не работят и че нищо не се е случило в цели браншове. Борисов даде образец със спорта, ръководен от някогашния авто играч Димитър Илиев . Мога да изброя още седем-осем министерства, добави някогашният министър председател.

" Хората ме питат: какво строите, ще разширявате ли автомагистрала " Тракия " , ще стартирате ли автомагистрала " Черно море " , започнахте ли тунелите, само че аз мълча ", добави той, като по този метод загатна, че приказва и за районното развиване, превоза, нововъведенията и растежа, стопанската система.

На въпрос каква е оценката му за финансовия министър Асен Василев , той напомни, че все още са приели настояването му ​ за след изборите, само че означи, че парите в страната свършват. " Бюджетът, който ще внесе, ще отговори на този въпрос ", добави Борисов.

По мотив вота на съмнение той сподели, че " ГЕРБ няма да е партията, която ще смъкна това държавно управление ", само че добави, че хората няма " да търпят това до безспир ".

" Трябва въпреки всичко да защитим правото си да управляваме – в сглобка, в некоалиция, с тези, с други министри, само че да вършим положителни неща за хората ", сподели още Борсисов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР