БСП потвърди публикации на Narod.bg за ширеща се корупция в

...
БСП потвърди публикации на Narod.bg за ширеща се корупция в
Коментари Харесай

БСП потвърди Narod.bg: Корупция за 2,2 милиона в Министерството на труда, сигналът е в прокуратурата

Българска социалистическа партия удостовери изявления на Narod.bg за ширеща се корупция в Министерството на труда и обществената политика на Лазар Лазаров. Заради „ евентуални и непозволени дейности, които навяват за машинация и корупция “ при министъра на труда в служебното държавно управление Лазар Лазаров Българска социалистическа партия е сезирала прокуратурата.

Депутатът от левицата Георги Гьоков, който заемаше поста на Лазаров в кабинета „ Петков “, разгласи пред публицисти в Народното събрание, че мотивът за сигнала до прокуратурата са купени от служебното държавно управление парцели (помещения) против близо 2.2 млн. лева в Пловдив, Бургас и Габрово.

Те са по линия на план „ Развитие на обществената стопанска система “, който е част от Плана за възобновяване и резистентност. По думите на Гьоков в страната има доста пустеещи държавни и частни и парцели и пазаруването от частни притежатели не е належащо.

„ Какво постанова харченето на планов запас и пазаруването на пространства, в случай че има подобаващи и свободни държавна благосъстоятелност в огромна част от градовете на страната? Отговорът е, че при държавните парцели няма комисиони “, сподели депутатът от Българска социалистическа партия. По думите му при процедурата за пазаруване на частни парцели има редица нарушавания, измежду които липса на методика, по която да се дефинира обективна пазарна цена и липса на орган, който да направи оценка на офертите.

„ Купеният парцел в Габрово за 529 600 лева се е продавал от притежателя дълго време през локална организация за недвижими парцели за 168 000 евро, като в деня след решението на Министерския съвет цената в уеб страницата на организацията е изменен в сходство “, сподели Гьоков.

Отговорът на Лазаров

На последвал брифинг в общественото министерство Лазар Лазаров поздрави Българска социалистическа партия за нетолерантността към деянията на корупция. Заяви, че от покупката на тези парцели са спестени 2.2 млн., като са изразходвани 3.18 млн. лв., а главният претекст бил дейно консумиране на публичния запас.

„ Сигналът, който се твърди, че е импортиран в прокуратурата е във връзка с плана „ Развитие на обществената стопанска система “, е утвърден от предходното държавно управление. Тогава министър е Георги Гьоков. Проектът е утвърден от Министерски съвет и тогава е импортиран методът на реализация. Това включва и пазаруването на парцели за основаване на инфраструктура на обществените предприятия.

Ако Гьоков е бил срещу осъществяване на плана посредством закупуване на парцели, е имал всички принадлежности да реагира към оня миг, преди одобряването на евросредствата. Очевидно не е реагирал. Той е могъл да предприеме дейности за обезпечаване на държавни и общински пространства за реализирането на този план “, съобщи Лазаров, представен от „ Нова телевизия “.

По думите му Георги Гьоков има контакти с локалните управляващи, само че не е употребявал и тази опция.

Реклама

„ Проектът планува основаването на 6 районни фокус-точки за стимулиране и развиване на предприятията на обществената стопанска система. Те ще се разположат в шест регионални центъра предвид на нужната налична инфраструктура и обществени предприятия. Този план е изключително значим освен за обществените предприятия за претовареност на хора с увреждания и в уязвимо състояние, само че е ориентиран и към други планове, като изискване за приемане на второто заплащане към страната по Плана за възобновяване и резистентност “, разкри Лазаров.

Според него срокът за реализация е бил краят на 2022 година

„ В момента, в който аз и моят екип дойдохме в министерството, не бяха подхванати дейности за неговото осъществяване. С това се слага под риск второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност. Ние неотложно стартирахме дейностите по осъществяване на към този момент утвърждения план. Ние не сме поставяли спомагателни условия.

Всяко деяние по плана се съгласува с фонд в Министерството на финансите. Няма своеволно деяние от моя страна. Обърнахме се към регионалните шефове за даване на държавни парцели, не ни бяха предоставени.

Обърнахме се и към кметовете за даване на общински здания, още веднъж не получихме такива. Не търсим какви да е пространства, няма потребност от огромен запас. Търсим тъкмо избрани пространства, които имат опция както да оказват поддръжка на обществените бизнесмени, по този начин и да имат опция да осъществят непрекъсната експозиционна повърхност “, уточни той.

Лазаров посочи, че са получени 35 предложения от организации за недвижими парцели.

„ От тях 22 не отговаряха на условията на повърхност, досегаемост и други детайли. На тази база бяха оценени 13 предложения. Обърнахме се към самостоятелен оценител за пазарна оценка. Имаше офертирали компании, които не одобриха пазарната оферта, по тази причина продължихме диалога с останалите “, изясни министърът. Увери, че процесът е изцяло транспарантен, а националният интерес е обезпечен.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР