БСП поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер Димитър

...
БСП поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер Димитър
Коментари Харесай

Кукловодите си назначават пионки. БСП поиска Радев да смени служебния премиер Главчев

Българска социалистическа партия изиска президентът Румен Радев да смени служебния министър председател Димитър Главчев. Призив за това насочи председателката на партията Корнелия Нинова от парламентарната естрада в сряда.

В коридорите на Народното събрание Нинова сподели, че в случай че това искане не бъде изпълнено, партията ще внесе избор на съмнение дружно с " Възраждане ". Не е ясно дали това е допустимо.

Новината идва, откакто тази седмица Главчев предложи Стефан Димитров с Даниел Митов от ГЕРБ. Това се случи малко откакто водачът на ГЕРБ Бойко Борисов изиска Димитров да бъде отхвърлен. Във вторник Главчев предложи и земеделският министър Кирил Вътев.

Предложенията за промени в състава на кабинета би трябвало да бъдат утвърдени с декрет от президента Радев. До момента той не е коментирал дали и по кое време ще подпише.

" Утре Борисов може да подреди на Главчев какви да са резултатите от изборите. И тях ли ще извърши? ", попита Нинова в сряда. Тя назова премиера " потвърден послушко " и изиска Румен Радев да назначи различен министър председател.

Не е ясно дали това е допустимо.

Малко по-късно Нинова направи изказване пред медиите, в което заяви за подготвяния с " Възраждане " избор на съмнение. Като главен мотив за това тя посочи, че служебният кабинет би трябвало да бъде далечен от всички партии, а съгласно нея това не е по този начин.

" Кукловодите си назначават пионки, а пионките обслужват кукловодите. Това е моделът " Борисов " - за малко разтърсен и твърдо възобновен ", сподели Нинова.

Същевременно Бойко Борисов дефинира промяната на Стефан Димитров с Даниел Митов след неговото изявление като " безусловно съвпадане ".

Според, признати в края на 2023 година президентът може да избира кой да бъде длъжностен министър-председател от избран кръг хора. Освен това съгласно тях актуалният парламент продължава да работи, като той може да оказва надзор върху кабинета, не се прецизира обаче дали това включва и вота на съмнение.

В началото на април след извършени съвещания с всички вероятни кандидат-премиери Румен Радев Димитър Главчев. Той е някогашен народен представител от ГЕРБ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР