БСП поднови офанзивата си за спирането на конкурса за "Летище

...
БСП поднови офанзивата си за спирането на конкурса за "Летище
Коментари Харесай

БСП даде на Цацаров търга за столичното летище

БСП възобнови офанзивата си за прекъсването на състезанието за "Летище София ". За задачата социалистите внесоха сигнал до основния прокурор Сотир Цацаров. Червените депутати настояват, че са разкрили законово нарушаване при процедурата. Конкретно, те се базират на чл.24 от Закона за концесиите, който гласи, че: "Не се разпореждат концесии при заплаха за националната сигурност и защитата на страната, за живота и здравето на жителите, за околната среда, за предпазените територии, зони и обекти и за публичния ред, както и в други случаи, избрани със закон. " Освен това цитират разпореждане на Министерския съвет от 2009-а, където е записано, че столичният аеропорт е обект от националната сигурност. Между държавния документ и закона се създавало несъгласие, а това било задоволително съображение търгът да бъде преустановен.

Депутатът Филип Попов загатна, че за избран кръг хора имало полза от тази процедура. Иначе - по думите му, нямало смисъл печеливш обект да бъде концесиониран. В цифри - за последната година облагата на аерогарата възлиза на 11.2 млн. лв..

Ако офанзивата на Българска социалистическа партия даде резултат, това ще е вторият преустановен конкурс за софийското летище. През април 2017-а служебното държавно управление на проф. Огнян Герджиков зачерта концесията. Аргументът му бе, че тя не пази публичния интерес, ще се стигне до отлив на пасажери и повишаване на летищните такси. Служебният кабинет се опълчи и на концепцията с приходите от цялата интервенция да се погасяват отговорностите на железниците. Друг претекст беше, че не е квалифициран предконцесионен разбор.

Такъв бе изработен със завръщането на Бойко Борисов за трети път във властта. За него бяха платени към 2 млн. лева на Европейската банка за възобновяване и развиване. На база на този разбор ексминистърът Ивайло Московски заложи 35 години период на концесията и планирана стойност 3.89 милиарда евро. Отделно има обвързване за 600 млн. евро вложения и построяването на нов терминал.

Преди седмица английският летищен оператор Manchester Airport Group публично удостовери интереса си към конкуренцията. Възможностите за присъединяване в търга изследва и немският оператор Fraport, който е концесионер на морските летища във Варна и Бургас. Спрягат се също съветската банка VTB посредством нейно дъщерно сдружение, оператора на летището в Цюрих, че даже австралийски и корейски кандидати.

Засега предложения ще се одобряват до 22 октомври, само че интензивно се твърди, че този период може да бъде продължен, с цел да се привлекат повече претенденти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР