БСП организира протест срещу демонтирането на Паметника на Съветската армия,

...
БСП организира протест срещу демонтирането на Паметника на Съветската армия,
Коментари Харесай

Свиленски пострада при оградите на Паметника на Съветската армия, БСП блокира Орлов мост

БСП провежда митинг против демонтирането на Паметника на Съветската войска, което стартира тази заран.Георги Свиленски е с лека телесна щета след спор със чиновник на регионалната администрация
Заместник-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски пострада при опит да премине загражденията, издигнати към паметника на Съветската войска в София. При случая Свиленски е бил в компанията на няколко народни представители от разнообразни партии, описа той.



По думите му чиновник на регионалната администрация е съборил ограда върху него, която срязала ръката му.

" Служител, засилвайки се от 3-4 метра, в наличието на полицията, на звеното за сигурност на Столична община, се хвърли върху оградата, която се стовари към мен. Нарани ми ръката, не е сериозна контузията - лека телесна щета.

Извадил съм здравно, уведомил съм полицията и оттук насетне този човек ще си понесе отговорностите. Травмата е на няколко милиметра от сухожилие, можеше да остана неработоспособен за цялостен живот.

По-тежък е казусът по какъв начин може един държавен чиновник да постъпва по този метод в центъра на София - да се хвърля като гамен! Ето подобен човек работи в регионалната администрация, доколкото разбирам - шеф на дирекция ", описа Свиленски.

Той добави, че ще заведе частен иск против служителя на регионалната администрация, който заемал поста шеф на дирекция.

" Сутринта, преди към два часа стана, бяхме зад загражденията, искахме да влезем, при което представител на Областна администрация стартира да блъска господин Свиленски и прищипа ръката му сред тези заградителни уреди. В момента той отиде до болничното заведение за фотография. Оказаха му от полицията първа помощ, подаде и тъжба в Първо районно, което е цялостно безсрамие от страна на регионалната администрация. Какво е това, което се случва сега? Ние сме в някакъв неофашистки режим ли или в какво се намираме? ", сподели Борислав Гуцанов, придружавал Свиленски по време на случая.



Рано тази заран стартира ремонт на част от скулптурите на монумента. Дейностите по премахването им се охраняват от полицията.

Демонтирането на скулптурите предизвика гневната реакция на Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Левицата ".

Градската организация на Българска социалистическа партия провежда митинг против местенето на паметника. Социалистите се съмняват дали регионалната администрация разполага с нужните документи за дейностите по демонтажа. Затова са изпратили питане до основния проектант на София.

" Няма да позволим паметника да бъде изместен. Това следващо безумство, което продължава към този момент 30 години, на едни псевдополитици с неразбираеми биографии, които желаят да се борят с културно-историческото завещание на града, няма да го допуснем. Разбира се, подхванали сме и всички нужни законови средства, с които да го спрем. Поискали сме от основния проектант на София по ЗДОИ, с цел да разберем дали имат позволение за градеж, с цел да могат да вършат каквото и да е по този монумент. Ако няма такова позволение, тази активност е противозаконна и някой би трябвало да понесе отговорност за това, допускам - регионалният шеф ", съобщи Иван Таков, ръководител на градската организация на Българска социалистическа партия в София.

Протестът на Българска социалистическа партия блокира и придвижването на Орлов мост.

фотография: Десислава Кулелиева, Българска национална телевизия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР