БСП имаше възможност да се възползва от опита на Георги

...
БСП имаше възможност да се възползва от опита на Георги
Коментари Харесай

Добър вечер, другарки и другари

БСП имаше опция да се възползва от опита на Георги Гергов (вдясно) като тв притежател, само че след изгонването му от управлението на партията всякакво взаимоотношение с него би провокирало скандал

Още по тематиката
Над 70% от българите разпознават лъжите в медиите, демонстрира изследване на " Алфа рисърч "

Казусите с построяването и сигурността на така наречен преградно оборудване се срещнаха в прокуратурата

- Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова наподобява решена наесен Българска социалистическа партия да има лична телевизия. Проектът обаче е обгърнат в секрети

- България е една от дребното страни, в която съществува феноменът " партийна телевизия ". Това е сива зона както във връзка с финансите, по този начин и на регулацията и контролаУточнение

В хартиеното издание на " Капитал " погрешно за създател на един от цитатите на доцент Александър Маринов е посочен ръководителят на придвижване " Русофили " Николай Малинов. Пълното изявление на преподавателя в СУ " Климент Охридски " може да видите в края на текста.
Само едно неизпълнено заричане от всички, които даде в борбата за партиен водач на Българска социалистическа партия преди година, признава Корнелия Нинова. Това, че " Позитано " 20 към момента няма лична телевизия. Но и това щяло да стане действителност до края на 2017 година, съобщи тя на последния народен съвет на партията. А за повече детайлности препрати към есента.

Новият вятър в партийната централа довя явно амбициозно управление. За последните месеци Българска социалистическа партия се хвърли в два огромни плана - възобновяване на паметника на Бузлуджа и партийната телевизия. Макар и към момента на думи, те биха глътнали милиони. Спорен е въпросът дали вложенията ще си заслужават най-малко на имиджово равнище, тъй като на финансово по-скоро е неуместно да се чака възвращаемост.

Това се вижда и от съществуващите телевизионни планове, най-близки до визията за партийни - СКАТ на НФСБ и трибуната на Вътрешна македонска революционна организация " България 24 ". А най-откровено партийната медия " Алфа тв ", благосъстоятелност на партия " Атака ", е смущаващо непрозрачна и неотчетна във връзка с финансите си.

България е уединен остров в Европейски Съюз във връзка с феномена " партии финансират лични медии " и неслучайно. Това е чудноват модел, в който няма ясни механизми нито във връзка с финансирането, нито по въпросите на регулацията, контрола и спазването на етични стандарти.

Докъде е Българска социалистическа партия TV

Може да се допуска, че в идеалните показа на " Позитано " 20 тяхната партийна телевизия ще е директен канал за агитация, ориентиран както към обичайните гласоподаватели, по този начин и въобще към публиката. Засега обаче всичко е в областта на догадките, тъй като с плана се занимава стеснен кръг в управлението на Българска социалистическа партия, в който не са ангажирани досегашните партийни комуникатори с медиите. Неофициално " Капитал " научи, че въпросът за основаването на партийна телевизия е бил обсъждан още когато Георги Гергов беше част от управлението на Българска социалистическа партия. Той даже предложил на Изпълнителното бюро да даде техника, пространства чартърен и коли, само че изрично не желал да финансира начинанието. Гергов имаше телевизия - NBT, която излъчваше от емблематичния за него ЦУМ. Може би по тази причина Нинова се пошегува при последното споменаване на концепцията за телевизия, че няма да се обитава на територията на някогашния повсеместен магазин.

Амбицията на " Позитано " 20 е малкия екран да не е просто интернет основана медия, а " същинска ". Най-вероятно ще има " ракета притежател ", т.е. ще стъпи на към този момент съществуваща телевизия. Не е ясно коя ще е тя обаче. Дори и да реши да сътвори личен канал, без да употребява ресурсите на към този момент настоящ, на Българска социалистическа партия няма да й е мъчно. Регистрационният режим в България е доста лек и би лишил най-много месец.

Не е изнемощял разновидността социалистите да финансират под формата на външна продукция или да " изплатят " избран часови пояс в програмата на към този момент съществуваща телевизия. Така ще избегнат по-сериозните разноски и ще се извърнат към към този момент завоюван зрителски интерес, отвън теснопартийния. Интересът е към добър канал със междинна публика, който да не е доста обратно и в честотния диапазон.

Кой в какво ще убеди Корнелия Нинова не е ясно, в централата на " Позитано " 20 в последно време зачестили визитите на някогашните тв публицисти Иван Гарелов, Кеворк Кеворкян и Тома Томов.

По-голям обаче е казусът с финансирането на бъдещия медиен план. Особено на фона на дългогодишните разногласия в Българска социалистическа партия какъв брой пари би трябвало да се отделят за издаването на вестник " Дума " и въобще за левия щемпел, в който влизат вестници като " Земя " и " Жарава ", партньорският " Нова зора ", списание " Съвременен показалец " и други общо към 17 хартиени издания.

" Убеден съм, че това би било харчене на неверни пари. Българска социалистическа партия не може да реши казуса с вестник " Дума ", камо ли да успее в едно сходно мъчно и скъпо начинание. През последните години се видя, че неуспех претърпяха редица телевизионни планове, които бяха обилно финансирани точно с цел да показват разнообразни частни (корпоративни) гледни точки ", твърди пред " Капитал " социологът Александър Маринов, който до 1997 година оглавяваше софийската организация на Българска социалистическа партия.

От друга страна, след последните избори през март социалистическата партия ще получава съвсем двойно по-голяма дотация от страната спрямо 2014 година - повече от 10. 5 млн. лева годишно. Бюджетът, който " Позитано " 20 отделя през 2017 година за левия щемпел, е към 650 000 лева, като към 40 000 лева месечно са предопределени за " Дума ". Отделно партията заплаща задълженията, насъбрани от предходни управления към печатницата. От няколко години вестникът няма спомагателен издател, откакто ръководителят на придвижване " Русофили " Николай Малинов се отдръпна. Преди него за известно време " Дума " се издаваше от оръжейния търговец Петър Манджуков, който беше притежател и на телевизия ББТ. Българска социалистическа партия имаше индиректно въздействие там и малкия екран бе сигурна естрада за левите.

Сега поради концепцията за лична телевизия социалистите първо би трябвало да решат дали и под каква форма да финансират левия щемпел. По тематиката заседава работна група от няколко месеца, само че без резултат. " Нашите гласоподаватели си търсят вестника ", настояват поддръжниците за запазването на " Дума ". Изданието излиза в 6 000 тираж. Най-вероятно няма да се стигне до закриването му, още повече, че той попада и в устава на партията, само че е допустимо да се преразгледа потребността да се поддържат всички останали вестници, списания и бюлетини.

Последната самодейност на социалистическата партия по посока медийна благосъстоятелност беше основаването на онлайн радиото " Звезда " през април 2014 година Тогава то беше рекламирано с " гласа на Алф " Пенко Русев, който стана съучастник на Българска социалистическа партия, а от " Позитано " 20 заливаха медиите със известия за популяризирането му посредством национално турне с присъединяване на Любо Киров, Печенката, Петя Буюклиева и Нина Николина. Три години по-късно радиото не съществува, само че Русев поддържа уеб страницата, тъй като " му е благ ". " Българска социалистическа партия резервираха безмълвие от този момент, може би тактично и аз си го блъскам самичък ", сподели той за " Капитал " и пожела триумф на плана за телевизия. Според него обаче, в случай че не е обезпечено финансиране за най-малко пет години напред, той няма да се получи.

Повечето депутати и членове на Националния съвет на партията, с които " Капитал " беседва, са по-скоро скептично настроени за триумфа на новата медия. Липсва възторг даже и измежду представители на най-тясното управление, един от които сподели: " Не мисля, че това ще реши нещо. По-добре да дадем парите на съществуващите медии, с цел да ни отразяват, в сравнение с да вършим телевизия. "

Заслужава ли си инвестицията

Вече съществуващите три модела на партийни малките екрани - СКАТ, " Алфа " и (донякъде) " България 24 " са все платформи на националистически обединения, само че се разграничават както по метода на битие и благосъстоятелност, по този начин и по ролята им в партийните каузи.
Смаляване

" Ако първоначално тези малките екрани имаха някакъв резултат, през днешния ден те са маргинализирани - не познавам човек, който да построява мнението си въз основата на видяното там. Появяват се едни и същи лица и приказват едни и същи неща. Да не приказваме, че гафовете на съответните партийни фигури се връщат като бумеранг върху малкия екран ", разяснява и Александър Маринов, съгласно който партийната телевизия е анахронизъм. " Ако Българска социалистическа партия (и другите партии) имат проблем да доближат до народа, повода не е в канала, а в наличието на връзката. Каналите са доста и в по-голямата си част – налични, само че огромната уязвимост е наличието, посланията, които на собствен ред би трябвало да показват политики ", твърди той.

Доц. Александър Маринов, социолог и учител в СУ " Климент Охридски ":
Каналите за връзка са налични, уязвимост е наличието

Защо партийната телевизия да е анахронизъм?
Смятам, че партийната телевизия е анахронизъм заради следните причини. Първо, като всяка медиа, етикетирана като " партийна ", тя би предполагала свиване, а не разширение на опциите за политически връзки. Това е разумно, защото по хипотеза тя би изразявала гледната точка на партията и даже основно на партийното управление. Т.е., би работил един прелиминарен психически филтър – хората, които не са членове или твърди последователи на партията, биха отбягвали сходен източник на информация и разбори като преднамерен. А да се прави телевизия за угаждане потребностите на твърдите последователи е безсмислено, изключително в наше време.
Второ, не е ясно, какви преимущества би имало основаването на " партийна телевизия " пред алтернативата – интензивно присъединяване на политици, специалисти и симпатизанти на дадената партия в наличните електронни медии. Днес надали някоя от огромните парламентарно показани партии може да се оплаче от систематично ограничение на опциите за медийна изява. По-скоро казусът е в противоположното – тези благоприятни условия не се употребяват пълноценно. Но дефицитът на качествени медийни изяви и на хора, способни да ги реализират не се преодолява със основаването на лична телевизия. Както споделя Волтер, " когато човек е малоумен, това е задълго ".
Трето, допустимо е дадена медиа да има избран уклон към една или друга политическа наклонност – има задоволително известни " леви " и " десни " вестници, радиостанции, даже малките екрани по света. Но те не са партийни, в смисъл, че не се финансират и ръководят от партията, т.е. от партийното управление. Обаче даже одобрени медии с явен политически профил имат все по-големи компликации при оцеляването си, да не приказваме за разширение на въздействието. Такива са времената.
Четвърто, може би някои считат, че една партийна телевизия би могла да размени гаснещия партийно-организационен потенциал. Според мен, това е заблуда – никаква медия не може да размени директното, живо другарство на политиците с хората. А точно тук е ахилесовата пета на българските (а и на множеството съвременни) политици – те рядко се срещат с хората в естествена конюнктура, отвън нагласените мероприятия.
Подчертавам – тези причини съгласно мен са общовалидни и не засягат единствено желанията на Българска социалистическа партия. Лесно може да се направи параленост с другите партийни малките екрани – СКАТ, Алфа. Ако първоначално имаха някакъв резултат, през днешния ден те са маргинализирани - не познавам човек, който да построява мнението си въз основата на видяното там. Появяват се едни и същи лица, и приказват едни и същи неща. Да не приказваме, че гафовете на съответните партийни фигури се връщат като бумеранг върху малкия екран.

Мислите ли, че средствата няма да оправдаят резултата или пък, че има смисъл единствено противоположният път - от тв звезда да станеш партиен строител?
Убеден съм, че това би било харчене на " неверни " пари. Българска социалистическа партия не може да реши казуса с вестник " Дума ", камо ли да успее в едно сходно мъчно и скъпо начинание. Впрочем, през последните години се видя, че неуспех претърпяха редица телевизионни планове, които бяха обилно финансирани, точно с цел да показват разнообразни частни, корпоративни гледни точки.
Последният въпрос е забавен и заслужава по-задълбочена полемика. Наистина, през последните години има много образци за медийни фигури (не споделям журналисти), опитващи се да вършат политическа кариера, и противоположното – политици, които пробиват в медиите. В множеството случаи обаче тези опити са несполучливи, а някои приключват с трагикомичен резултат (Николай Бареков). Медийното и въобще екранното наличие оказва помощ за известността и толкоз. Оттам нататък е въпрос на качества, а качествата, нужни да бъдеш добър публицист и добър политик, са много разнообразни, изключително у нас.
В умозаключение, в случай че Българска социалистическа партия (и другите партии) имат проблем да доближат до народа, повода не е в канала, а в наличието на връзката. Каналите са доста и в по-голямата си част – налични, само че огромната уязвимост е наличието, посланията, които на собствен ред би трябвало да показват политики. А политики няма, или най-малко такива, които да пазят интереса на голямата част от нацията. Оттук и отношението към политиците, партиите и – за жалост – институциите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР