БСП е най-разпознаваемата алтернатива на управляващите, казва Войн Божинов от

...
БСП е най-разпознаваемата алтернатива на управляващите, казва Войн Божинов от
Коментари Харесай

Войн Божинов, РЕГО: Слави Трифонов и Мая Манолова е възможно да преживеят разочарование от вота за парламент

Българска социалистическа партия е най-разпознаваемата опция на ръководещите, споделя Войн Божинов от Институт „ РЕГО “ в изявление за BIG5
 
– Г-н Божинов, кои са огромните губещи на идните парламентарни избори? Бившите „ Обединени патриоти “ имат ли късмет да влязат в новия парламент?
 РЕГО: Реформите в здравните и обществени системи на множеството страни в Европейски Съюз са неизбежни РЕГО: Реформите в здравните и обществени системи на множеството страни в Европейски Съюз са неизбежни
Пандемията Covid-19 беше водещата международна тематика на миналата 2020 година. Тя изправи планетата пред големи провокации –...
– Политическа партия ГЕРБ носи бремето на дългогодишното си ръководство, богато на кавги и на подозрения за всякакви нередности. Формацията, упражняваща властта все още, се изхабява с всеки минал ден – лицата остават същите, посланията не се трансформират, а действителността (здравна и икономическа) изисква качествено нови подходи. Що се отнася до някогашните „ Обединени патриоти “, то фактът, че никой не пожела предизборно съгласие с тях, приказва самичък по себе си за тъжното бъдеще, очертаващо се пред тях. Те надали ще намерят място в новото Народно заседание, колкото и да експлоатират комплицираните връзки по оста София-Скопие, чрез чието непрекъснато медийно артикулиране притъпяват задаването на някои неуместни въпроси, свързани с присътвието им във властта.
– В подобен случай кои ще са печелившите партии и обединения и ще съумеят ли да се възползват от резултатите си при съставянето на новото държавно управление?
– Въпреки известни компликации от вътрешен темперамент, основани не без помощта на външни фактори, Българска социалистическа партия е най-разпознаваемата опция на ръководещите. Социалистическата партия има няколко огромни преимущества пред главния си конкурент – нейният либерален темперамент, доказан с директния избор на председател; съществуването на идеологически спор измежду партийните редици (рядко срещано събитие измежду останалите партии в страната); разгърната конструкция от организации по места, осъществяващи директен контакт с хората. Всичко това, събрано в едно, ще трансформира Българска социалистическа партия в незаобиколим фактор в бъдещия парламент, който при несъмнено стичане на следизборната обстановка е допустимо да поведе изпълнителната власт. Движение за права и свободи за първи път се бори за третото място, което до момента й бе непокътнато, тъй че не е ясно доколо в този момент ще има огромно значение за структурирането на бъдещото политическо status-quo. Твърде е допустимо обединенията на Слави Трифонов, на Мая Манолова (заедно с „ Отровното трио/дуо “), както и Демократична България да преживеят отчаяние от вота. В последна сметка, на финалната права, огромните партии се оказват магнит за гласоподавателя, изключително за този, който не обича да експерементира.
– В какъв формат виждате новия състав на Народното събрание?
 Галъп: 7 обединения в влизат в идващия парламент Галъп: 7 обединения в влизат в идващия парламент
Правителството приключва мандата си с равнища на доверие от 19% и съмнение от 69%. Парламентът има доверие от 14% и съмнение 73%. Двете и...
– По всичко наподобява, че идващият състав на камарата ще е хетерогенен, което не пречи да се основат обединителни звена. В случая с Политическа партия ГЕРБ това ще стане поради задържането в ръководството. Логично е Българска социалистическа партия да търси формула, посредством която да предложи смяна. И двете огромни партии имат претекст за дейна работа в новото Народно заседание, само че е мъчно да се гадае какви ще бъдат резултатите от нея, до момента в който не е ясна волята на българския жител. Впрочем, нашето общество е в прекомерно деликатна обстановка. Един случай, един скандал, една искра, са изцяло способни да преобърнат политическата картина у нас.
– Ще успее ли новият парламент да излъчи устойчиво държавно управление или би трябвало да чакаме предварителни избори?
– Във фрагментиран парламент, какъвто се обрисува, единодушието е мъчно постижима, само че не и невъзможна цел. Обединението към желанието за смяна може да се окаже мощен коз, скрепващ детайл сред политическите сили, подготвени да се нагърбят с реализирането на трансформациите, по този начин нужни на обществото ни. В името на тяхното осъществяване е повече от належащо да се стигне до компромис, гарантиращ постоянна изпълнителна власт, опряна на несъмнено болшинство в Народното събрание. Тези две предпоставки са наложителни, с цел да се преодолее икономическата рецесия, вървяща компактно зад сериозните затруднения в цялата държавна машина, настъпили в резултат на COVID-19. Промяна и непоклатимост – това са двете основни думи, които следва да влязат в политическо послание след вота. Обратното ще докара до избирателен маратон, само задълбочаващ тревожните феномени.
Интервю на Мира Василева за BIG5
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР