Брюксел. Заседанието на Съвета НАТО-Русия (СРН) в Брюксел в сряда

...
Брюксел. Заседанието на Съвета НАТО-Русия (СРН) в Брюксел в сряда
Коментари Харесай

ТАСС: Заседанието Русия-НАТО в Брюксел завърши

Брюксел. Заседанието на Съвета НАТО-Русия (СРН) в Брюксел в сряда завърши. Преговорите продължиха към четири часа, съобщи сътрудник на ТАСС .

В НАТО беше отделено малко по-малко време за срещата, защото в началото брифингът на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг след срещата беше плануван за 13:30 часа локално време, до момента в който срещата стартира в 10:00 часа. Но в последна сметка брифингът беше отсрочен за 14:15 (15:15 българско време).

Срещата на СРН стана вторият стадий от съвещания сред Русия и западните страни по съветските оферти за европейската сигурност. Първият стадий - договарянията сред Руската федерация и Съединени американски щати се организираха в Женева на 10 януари, третият стадий в границите на ОССЕ ще се организира във Виена на 13 януари. Руската делегация в Брюксел се оглавява от съветския заместник-министър на външните работи Александър Грушко и заместник-министъра на защитата на Русия Александър Фомин. От страна на НАТО в договарянията вземат участие първият заместител държавен секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман, генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, непрекъснатите представители на 30 страни от Алианса в Брюксел.

Както сподели по-рано съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, Москва чака от Брюксел и Вашингтон „ действителна стъпка към Русия “. „ Още повече, това е стъпка на НАТО, а не стъпка на Русия към НАТО във връзка с смяна на позицията си по основни въпроси “, сподели заместник-министърът.

На собствен ред Столтенберг означи, че Алиансът е подготвен да изслуша опасенията на Русия, да стартира открит и логичен разговор, само че не е подготвен да прави компромис, изключително по въпросите за разширение на НАТО.

Изискванията за сигурност на Русия са ориентирани към Съединените щати и европейските държави; Москва не ги е изпращала до такива интернационалните организации като Европейския съюз (ЕС) и НАТО. В най-опростен тип позицията на Руската федерация се свежда до три точки - изтеглянето на американските нуклеарни оръжия от Европа, прекратяването на разполагането на стандартни военни сили на НАТО покрай границите на Русия и основаването на военна инфраструктура там и формалното отменяне на проектите на НАТО да притегли Украйна и Грузия към Алианса.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР