Брюксел за пореден път размаха пръст срещу България за "златните

...
Брюксел за пореден път размаха пръст срещу България за "златните
Коментари Харесай

Паспортите - златни, любовта - платена, инвестициите - под масата

Брюксел за следващ път размаха пръст против България за "златните паспорти ". Европейската комисия още веднъж изпрати писмо, в което изрича опасенията си от режима за даване на поданство против вложения. Правителство разполага с един месец да даде спомагателна информация, след което комисията ще взема решение какво да прави с упорството ни в тази тенденция. По отношение на Кипър и Малта, с които сме в група, стартират процедури поради несъблюдение на отговорностите им за изчистване на схемите за пазаруване на народност.

Аргументите: даването на поданството против авансово несъмнено заплащане или инвестиция на хора без действителна връзка със съответните страни е несъвместимо с правилото на лоялно съдействие, залегнал в Договора за Европейския съюз. Това подкопава целостта на статута на поданството на съюза, защото при даване на поданство отстрана на страна членка съответното лице автоматизирано става жител на Европейски Съюз и се употребява от всички права, свързани с този статут. Като да вземем за пример правото на свободно придвижване, престояване, гласоподаване на национални и европейски избори. В резултат на което последствията нито са лимитирани до страните членки, които ги ползват, нито са неутрални във връзка с други страни членки и Европейски Съюз като цяло.

През юли Европейският парламент беше надалеч по-директен и с резолюция прикани за допустимо най-бързо унищожаване на всички съществуващи схеми за поданство или престояване против вложения. А в речта си за положението на съюза предишния месец Урсула Фон дер Лайен акцентира, че "европейските полезности не са за обмен ". Освен че звучи добре и мощно, при цялото двуличие на евробюрокрацията, всеки би трябвало да е наясно с размахания пръст. Големите може и да си затварят очите за мръсни вложения в техните страни и в офшорни зони, само че очевидно са взели на мушка използването на същите тези схеми против даване на европаспорт.

Работата се размириса през 2018 година след арестите в Държавната организация за българите в чужбина. Нашият парламент спретна анкетна комисия за изследване на изнесените в медиите данни. Но малко по-късно стана ясно, че замазват бездействието си с оглед иден отчет на Европейска комисия, в който бяхме посочени в група с Кипър и Малта. Правосъдното министерство пък реагира с план за промени в Закона за българското поданство, в който отпада опцията за приемане на паспорт против краткотрайни вложения.

Последва обаче законопроект с противоположното наличие, импортиран от депутати - членове на анкетната комисия, отпред с Йордан Цонев и ударници на ГЕРБ. С него предложиха опазване на схемата за паспорти против вложения, само че по "нови правила ". Такива, че даже я уголемяват. При представянето на законопроекта Цонев съобщи, че не е вярно да се заличава тази опция за привличане на вложения, които щели да бъдат ориентирани непосредствено към българската стопанска система. И другите като нас отказвали да затворят пролуката.

Той, Цонев, като се бори против някаква мръсна финансова скица, такива закони написа, че оставаш с тъкмо противоположното чувство. Като за КТБ, офшорките или финансирането на медиите. Вероятно поради същото чувство Европейската комисия реагира на плана му с писмо, в което насочи въпроси за неразбираемото развиване на обещаните промени. За писмото узнахме от неин представител, а нашите си затраяха. Няма министър, който да е показал съответни цифри и изгоди от цялата работа за финансово-икономическата ни система. Нито пък са признавали до момента, че схемите за издаване на "златен паспорт " се употребяват за opгaнизиpaна незаконна активност, пpaнe нa пapи, ĸopyпция и избягвaнe на дaнъчни заплащания.

Снишаване, продължаващо с години, в които по този начин и не видяхме публичната изгода от вложенията на новите ни съграждани. Но пък можем единствено да гадаем какъв брой политически и бизнес чекмеджета са напълнени с парите за българско поданство. И се досещаме какво е свършено по поръчката на Цонев и Тома Биков прокуратурата да разнищи мрежата за златно опаспортване на всевъзможни сиви и тъмни субекти, в това число престъпно проявени. Което, би трябвало да признаем, у нас и не проличава - поради цялостното припокриване на управническата класа с тези категории.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР