Брюксел/Вашингтон. На 6 ноември в САЩ ще се проведат междинни

...
Брюксел/Вашингтон. На 6 ноември в САЩ ще се проведат междинни
Коментари Харесай

Deutsche Welle: Какво да очаква Европа от междинните избори в САЩ?

Брюксел/Вашингтон. На 6 ноември в Съединени американски щати ще се проведат междинни избори за Конгреса, от чиито резултати ще зависи дали президентът Доналд Тръмп ще промени външнополитическия си курс, при положение на победа на опозиционната Демократическа партия. Под въпрос остава и вероятен импийчмънт на Тръмп, в случай че неговите политически съперници получат болшинство в Конгреса. Засега в двете камари на институцията републиканците държат по-голямата част от местата, само че тази обстановка може да се промени след изборите, които се организират на всеки две години за замяна на състава на Камарата на представителите и на две трети от този на Сената, напомня Deutsche Welle .

Какво да се чака от междинните избори?

След междинни избори в Съединени американски щати нормално се ускорява лагера на опозицията, твърди немският специалист по европейската политика, поддръжник на канцлера Ангела Меркел Елмар Брок.
Брок, който от години управлява парламентарната комисия по външна политика в Европейския парламент, означи в изявление с DW, че „ за надзор и баланс " би било добре демократите да са спечелили болшинство в най-малко една от камарите на Конгреса, да вземем за пример в Камарата на представителите. Но в това време специалистът разкрива и другата страна на монетата: „ В сходен случай президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп ще се концентрира напълно върху външната политика, тъй като няма да може да направи нищо за реализирането на вътрешни промени, а това ще ни направи още по-нервни ".
Европейците към този момент се обезпокоени от комерсиалната война със Съединени американски щати. Курсът за борба с Европейския съюз по комерсиалната политика, следван от водача на Белия дом, въвлече Вашингтон в спорове с съвсем всички индустриализирани страни. След въвеждането на ограничаващи мита върху вноса на стомана и алуминий в страната, Тръмп заплаши Европейски Съюз с налагане на такси за автомобилния импорт за отбрана на американската автомобилна промишленост. Тези ограничения засягат най-вече немските производители, които изнасят своите артикули в Съединени американски щати.
В комерсиалните въпроси позицията на всички страни от Европейски Съюз отстоява Европейската комисия. Председателят й Жан-Клод Юнкер, в навечерието на междинните избори за Конгреса на Съединени американски щати, би могъл, както самият той съобщи, да предложи на Тръмп някакво помирение – да вземем за пример никакви нови мита, до момента в който се водят договаряния сред Брюксел и Вашингтон.

Търговска война сред съдружници

Ако демократите завоюват междинните избори в Съединени американски щати, това надали ще докара незабавно до усмиряване на напрегнатите търговски връзки сред трансатлантическите сътрудници. Йозеф Брам, специалист от Германското сдружение за външна политика (DGAP) предизвестява, че не трябва да се чакат промени в американската комерсиална политика. „ Демократите от дълго време имат радикални визии във връзка с свободната търговия и от дълго време пазят протекционизма. Новото в тази ситуация бе само това, че Тръмп даде глас на протекционистките сили в редиците на Републиканската партия ", акцентира Брам в изявление за DW.
Той изрази убеденост, че в случай че демократите получат болшинство в Конгреса, това ще даде на Тръмп късмет с тяхна помощ да се осъществят многочислени стратегии, свързани с развиването на инфраструктурата. С други думи, успеха на Демократическата партия в идните междинни избори в Съединени американски щати ще сътвори основа за преизбирането на Доналд Тръмп на президентския пост, твърди Брам.

Проектите на Тръмп заплашват Европейски Съюз

Позицията на американския президент към Европейски Съюз е недвусмислена: във връзка с търговията той назовава европейците „ врагове ", а не съперници и противници. Неговите политически проекти наподобяват като застрашителен сюжет. „ В дълготраен проект плануваната данъчна промяна в Съединени американски щати, а измененията в паричната политика и стягането на финансовите правила може да навредят на Европейски Съюз ", е заключението на Лаура декор Даниелс от Фондацията за просвета и политика в Берлин.
В Берлин и Брюксел се чуват дискретни тонове, когато става дума за сюжет, при който Тръмп напуща президентския пост по-рано. Ако специфичният прокурор на Съединени американски щати Робърт Мюлер, който води следствието за хипотетичната съветска интервенция, открие доказателства за оказване на помощ на Тръмп от страна на Москва в изборите от 2016 година, има опция против него да бъдат повдигнати обвинявания. Ако получат болшинство в Камарата на представителите на Съединени американски щати, демократите може да задействат процедура по импийчмънт.

Непредсказуемостта на Тръмп плаши съдружниците на Съединени американски щати

В Германия наблюдаващите са уверени, че Тръмп има един метод да се измъкне от рецесията – да разпореди нанасянето на удари – да вземем за пример против Северна Корея или Иран. Следователно заиграването с импийчмънта на Тръмп е рискова игра. „ При сходна процедура заплахата от предприемането на удари като част от политическите маневри е изключително висока “, счита Елмар Брок.
От казаното дотук следва, че без значение от резултатите, междинните избори в Съединени американски щати няма да доведат до позитивни промени във външната политика на Вашингтон. Търговската война ще продължи; Тръмп евентуално и отсега нататък ще нарушава интернационалните съглашения и ще се отдръпва от тях. Самият той е толкоз непредсказуема фигура за съдружниците на Съединени американски щати в НАТО, че след изборите на 6 ноември няма да се изключват никакви сюжети.
„ Ние, европейците, би трябвало да се научим да мислим независимо и да действаме суверенно ", приканва Йозеф Брам. Той още веднъж напомня за настроението, което преобладаваше в Европа преди две години, след успеха на Тръмп на президентските избори в Съединени американски щати. Тогава имаше мощни апели за равноправност на европейците, създаването на сериозна тактика, на която ще се основава цялата външна политика на Европейски Съюз, без значение кой е господарят на Белия дом и какъв ще бъде резултатът от междинните избори за Конгреса. Време е още веднъж да се намерения в тази тенденция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР