Брюксел свали забраната за внос на украинско зърно в България,

...
Брюксел свали забраната за внос на украинско зърно в България,
Коментари Харесай

Брюксел свали забраната за внос на украинско зърно в България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария

Брюксел смъкна възбраната за импорт на украинско зърно в България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария. Решението пристигна вечерта в петък, като преди този момент единствено България с решение на Народно събрание разгласи, че се отхвърля от възбраната.

По-късно обаче Вършава, Будапеща и Братислава оповестиха, че не престават едностранно възбраните.

 

От 2 май до момента бе неразрешен вносът на пшеница, слънчоглед, царевица и рапица. Европейска комисия показва, че е достигнала до умозаключение, че с помощта на обезпечените различни направления за пренос на Европейски Съюз към този момент не може да се стигне до нарушавания на тези пазари.

 

Износът за трети страни пораства

 

От Брюксел прецизират, че износът на украинско зърно към трети страни отвън Европейски Съюз се случва и даже се усилва.

Това е поради основаната координационна платформа, сплотяваща Украйна, България, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Европейската комисия.

 

Тя способства за развиването на инфраструктурата и увеличението на логистичния потенциал, както и за премахването на административните спънки пред износа на селскостопански артикули от Украйна, споделят от Европейска комисия.

 

Украйна вкарва ограничения, с цел да няма пренасищане със зърно в Европейски Съюз

 

От Европейска комисия прецизират, че Украйна се е съгласила да вкара всички правни ограничения, в това число да вземем за пример система за лицензиране на износа, в период от 30 дни, с цел да се избегне пренасищане със зърно.

 

Докато това стане, Украйна би трябвало да вкара считано от 16 септември тази година ефикасни ограничения за надзор на износа на четирите групи артикули - пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, с цел да се предотвратят нарушавания на пазара в прилежащите страни членки на Европейски Съюз.

 

Киев ще показа на платформата проект за деяние не по-късно от края на работния ден в понеделник, 18 септември 2023 година

 

Европейската комисия и Украйна ще следят обстановката посредством платформата, с цел да могат да реагират на непредвидени обстановки.

Брюксел ще се въздържа от налагане на каквито и да било ограничавания, до момента в който са налице ефикасни ограничения от страна на Украйна и те действат пълноценно.

 

При въвеждането на възбраната през май Европейската комисия отпусна на 5-те европейски страни общо над 100 млн. евро, с цел да могат управляващите в петте страни да компенсират част от загубите на фермерите си. От тях за България бяха избрани към 27 млн. евро.

 

Полша едностранно удължава възбраната за импорт

 

Независимо от решението на Европейска комисия, Полша разгласи, че едностранно ще удължи възбраната.

 

" Полша ще удължи възбраната. Няма да слушаме Берлин, Туск и Вебер ", съобщи полският министър председател Матеуш Моравецки пред организация ПАП.

" Ще удължим тази възбрана (...) макар несъгласието на Европейската комисия. Ще го създадем, тъй като е в полза на полския фермер ", съобщи Моравецки, представен от Ройтерс, прецизира Българска телеграфна агенция.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР