Брюксел. След срещата си през миналата седмица в Париж, президентът

...
Брюксел. След срещата си през миналата седмица в Париж, президентът
Коментари Харесай

„360 степени“ : Макрон посредник в спора София-Скопие?

Брюксел. След срещата си през предходната седмица в Париж, президентът на Франция Еманюел Макрон и министър председателят на Република Северна Македония Зоран Заев в понеделник още веднъж разговаряха в Брюксел, на срещата на върха на НАТО, на която Скопие взе участие за първи път, осведоми скопският ефирен канал „ 360 степени “ . Медията отбелязва, че на една от фотосите, оповестени от държавната пресслужба, се вижда по какъв начин Макрон и Заев беседват, само че не се загатва защо.

По-интересното е обаче, че преди този момент френският президент беседва с българския държавен глава Румен Радев, до момента в който двамата отиваха дружно към мястото за общата фотография на водачите на страните-членки на НАТО.

Няма детайлности и за този диалог, само че като се има поради, че разногласието с България е единствената спънка за започване на договаряния сред Македония и Европейски Съюз, може да се одобри, че решението за премахването на тази спънка е допустима тематика, допуска „ 360 степени “, като напомня, че предходната седмица, по време на работното посещаване на македонската делегация в Париж, във връзка 28 години от установяването на дипломатически връзки, той сподели на Заев, че Скопие заслужава да стартира договаряния без закъснение.

„ Днес ви одобрявам като съдружник в Париж, няколко дни преди срещата на върха на НАТО. С цялостната поддръжка на Франция, вашата страна стана член на Алианса, откакто приключи различията си с Гърция. Преспанският контракт, който вие изработихте, драги Зоран, дружно с Алексис Ципрас, заслужава да бъде избран като исторически. Вие показахте огромна политическа храброст, с цел да съумеете и да убедите народа си. Искам тук да ви припомня, че нищо не беше написано авансово, вие го създадохте и приехте с Алексис Ципрас и го затвърдихте “, сподели Макрон на конференция пред Елисейския замък.

Преди началото на срещата на върха се удостовери и че на форума на НАТО ще се организира среща сред Румен Радев и Заев, като последният съобщи пред публицистите, че от договарянията може да се чака единствено крачка към по-добро бъдеще.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР