Брюксел ще компенсира Казахстан за щетите, причинени от антируските санкции

...
Брюксел ще компенсира Казахстан за щетите, причинени от антируските санкции
Коментари Харесай

Обещаха на Казахстан пари, ако се откаже от дружбата с Русия

Брюксел ще компенсира Казахстан за вредите, породени от антируските наказания на Европейския съюз. Това даде обещание пристигналият в Астана началник на европейската дипломация Жозеп Борел. Срещата с казахстанския президент Токаев беше съпроводена с обещания за нови вложения. Ще успее ли Европейски Съюз да настрои Казахстан против Москва благодарение на пари и да го примами в антируска коалиция?

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев се срещна с висшия представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, който дойде в републиката. Между другото Борел сподели: глобите на Европейски Съюз, наложени против Русия, не са ориентирани против стопанската система на други страни.

Освен това, говорейки на брифинг в Астана, ръководителят на европейската дипломация даде обещание, че Европейски Съюз ще компенсира „ съпътстващите вреди “, които антируските наказания на Европейски Съюз нанасят на стопанските системи на трети страни.

Отношението на управляващите на Казахстан към санкционната акция на Запада против Русия може да се назова двойствено. През април Тимур Сюлейменов, консултант на президента на Казахстан, увери в изявление за паневропейския портал “Юрактив ”, че „ Казахстан няма да бъде инструмент за заобикаляне на глобите на Съединени американски щати и Европейски Съюз “. В средата на юни в изявление за телевизионния канал " Россия 24 " самият Токаев сподели: републиката ще съблюдава всички ограничавания, наложени от международната общественост на Русия, само че в това време работата на Казахстан с Москва ще продължи.

„ Санкциите са си наказания, не трябва да ги нарушаваме, още повече че получаваме уведомления, че при положение на нарушение на глобите ще последват по този начин наречените вторични наказания от Запада върху нашата стопанска система “, изясни тогава казахстанският водач. От друга страна, Токаев акцентира, че републиката, която дружно с Русия е член на Евразийския стопански съюз (ЕАИС), " никога не се отхвърля от съюзническите си отговорности ".

В началото на юли проектоуказ на Министерството на финансите на Казахстан, оповестен за публично разискване, провокира необятен резонанс. Поектодокументът включваше възбрана за доставка на артикули за Русия и Беларус, които попадат под западните наказания. Същността на документа е, че управляващите на Казахстан няма да заверяват електронни фактури за такива артикули така и така ще им бъде неразрешено да минават границата с Русия, отбелязва " Комерсант ", който пръв обърна внимание на самодейността на казахстанците.

Въпросът за отношението на Москва към проектоуказа за " наказания " беше заложен на представителя на Кремъл Дмитрий Песков. „ Нашите държавни управления са в непрекъснат контакт “, сподели Песков „ Затова досега не са взети решения. Засега, в противен случай, се заявява безусловно желание за по-нататъшно развиване на нашето взаимоотношение ”, добави той.

Честно казано, към момента не е известно за приемането на този документ, който в действителност ще свърже Казахстан със западните наказания против Русия. Но настоящето посещаване на Борел в Астана (след идването на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и диалозите на Токаев с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен), обещанието за „ възобновяване на вредите “, съчетано с други обещания за подсилване капиталови и стопански връзки сред Европейски Съюз и Казахстан, наподобява като следващ опит за привличане на републиката в антируската коалиция на Запада. Показателно е, че Борел благодари на Токаев, който назова ДНР и ЛНР квазидържави.

Но „ диалозите за вложения на Европейски Съюз в Казахстан и като цяло в районите на Централна Азия, за някаква отплата за антируските наказания ще останат единствено на равнище обещания “, счита специалистът по Близкия изток и Централна Азия, лекар на историческите науки Александър Князев.

„ Това е опит да се подкупи страна, която е другарска към нас. Но Казахстан показва уговорката си към решенията на интернационалните организации и ще продължи да го прави единствено с цел да не се кара със Запада и да не попадне под техните наказания “, твърди Князев. “И би трябвало да кажа, че Русия също е заинтригувана от това. Страната ни се нуждае от разнообразни коридори за успореден импорт, за финансови транзакции, имаме потребност от търговия ”, добавя той.

„ Освен това лоялността на Казахстан към Европейски Съюз е просто търсене на благоприятни условия по някакъв метод да се печелят пари в сегашните условия. На фона на обстановката със глобите, в която се намират Русия и включително Беларус, Казахстан има избрани благоприятни условия. Астана, може да се каже, работи съгласно основаните условия “, счита специалистът.

Влиянието на Европейския съюз в Централна Азия като цяло е извънредно нищожно, споделя Князев. „ Дейността на Европейски Съюз в този район се свежда главно до реториката за правата на индивида, до взаимното присъединяване в региона на сигурността, до някакви образователни стратегии, до типичните за европейците през днешния ден изказвания за някакви благородни цели, макар че че няма особени вложения от там до Казахстан. Италия заема значимо място във външнотърговския оборот на Астана - това са италианските компании, които купуват казахстански нефт. Но няма потребност да приказваме за някакви „ зелени “ вложения или каквито и да е други “, изясни специалистът.

Князев е убеден, че обективните ползи на Казахстан му диктуват единствено два външни ориентира - Русия и Китай. „ Основният пазар за казахстанския нефт е, несъмнено, Европа. Но пазарът може да се промени. При реалистично управление на Казахстан, което да вземем за пример е отпред през днешния ден, страната ще бъде колосално подвластна от Русия и Китай “, сподели източникът.

Днес търговско-икономическото съдействие сред Казахстан и Русия е дейно и сполучливо. „ През Казахстан се прави успореден импорт на доста типове съветски артикули. Много браншове са във напредък. Има даже съветски индустриални мощности, трансферирани на територията на Казахстан, които имат експортна ориентировка. И към момента не знам за такива образци в области, където има причинност сред нашите страни, където Казахстан и Русия биха потърпевши от европейски наказания “, сподели специалистът.

„ Според мен визитата на Борел и неговите обещания за обезщетения са просто пиар за Европейски Съюз. Има ли някакво решение на Европейския съвет, Европейската комисия, Съвета на Европейския съюз, Европейския парламент по този въпрос? Няма нищо сходно, тъй че това са единствено думи на Борел и нищо повече. Факт е, че компенсациите са доста пари и по тази причина подобен развой не може да се започва без консенсус на всички страни от Европейски Съюз, а там даже няма такава полемика. Мисля, че не повярваха на тези думи, усмихнаха се сладко и минаха към различен въпрос “, изяснява на собствен ред Марат Шибутов, член на Националния съвет за публично доверие при президента на Казахстан.

Причина за появяването на сходни хрумвания в Европейски Съюз специалистът назовава съществуването на забележителна опозиция против Запада в неговото наказание на Русия. „ Голяма част от страните не вземат участие в антируските гласувания или се въздържат. В същото време, в случай че Европейски Съюз стартира да постанова наказания против трети страни, това ще скапе връзките с тях и той няма силата на Съединени американски щати да пренебрегне това. Така че те опипват водите - допустимо ли е въпреки всичко да се опитат да наложат наказания против трети страни или не? ”, сподели Шибутов.

Според него Казахстан се пробва да избегне наказания както от Съединени американски щати, по този начин и от Европейски Съюз, тъй като страната се пробва да избегне сходни удари върху стопанската система. „ Не сме толкоз богати или търпеливи. В същото време Казахстан остава една от главните цели на Запада за наказания против трети страни, защото ние интензивно взаимодействаме с Русия и Беларус “, означи анализаторът.

„ Като цяло, до момента в който това са единствено приказки. Ясно е, че в Русия са привикнали да имат вяра на думите, само че в Казахстан обичат подписани и утвърдени документи. А Борел ги няма “, заключва той.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР