Брюксел ще бъде ентусиазиран, ако независима Шотландия се върне в

...
Брюксел ще бъде ентусиазиран, ако независима Шотландия се върне в
Коментари Харесай

Туск: Ще приветствам независимостта на Шотландия

Брюксел " ще бъде въодушевен ", в случай че самостоятелна Шотландия се върне в Европейски Съюз, съобщи някогашният ръководител на Европейския съвет Доналд Туск, представен от " Политико ".

Това провокира незабавна реакция от Лондон. Британският външен министър Доминик Рааб окачестви изявлението като " неевропейско и много безконтролно ".

След като Англия напусна Европейски Съюз в петък вечерта, държавното управление на Шотландия упорства да провежда нов референдум за самостоятелност и възможното й връщане в Европейски Съюз.

Няма подозрение, че прочувствено всеки ще бъде въодушевен тук, в Брюксел и като цяло в Европейски Съюз, означи Туск пред Би Би Си. Той акцентира обаче, че страната ще би трябвало да извърши критериите за присъединение към Общността.

" Имаме си наш контракт, в случай че да вземем за пример нещо се случи като самостоятелност на Шотландия, тогава ние се нуждаем от нов развой ", сподели Туск. Лично той ще приветства участие на Шотландия в Европейски Съюз: " Ако ме питате за страстите и същинските ми усеща, вие ще срещнете единствено съпричастие ", показа Туск, който е водач на Европейската национална партия (ЕНП).

Но Рааб предизвести, че изказванията на Туск са " много неевропейски и много безотговорни, като се имат поради сепаратистките трендове в Испания, във Франция и Италия ". Според него едва ли европейските водачи ще приветстват сходен език.

В отворено писмо лидерката на Шотландската национална партия (ШНП) и първи министър Никол Стърджън прикани на собствен ред европейците да " оставят светлина за Шотландия ".

Но Рааб акцентира, че държавното управление на Англия чака ШНП да съблюдава резултата от извършения преди няколко години (през 2014 г.) референдум за самостоятелност и да не упорства за втори референдум. Тогава с разлика от близо 11 % (55% против 44%) се постановиха последователите на оставането във Англия. Но по това време Брекзит въобще не бе на дневен ред. В същото време на референдума от 2016 година за излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз цели 62% от шотландците са дали своят вот за оставането на кралството в Европейски Съюз. Излиза, че значително шотландци, които са дали своят вот против шотландската самостоятелност, две години по-късно са дали своят вот против Англия. Излиза също, че шотландците са повече европейци, в сравнение с британци. Именно това даде съображение на ШНП да желае втори референдум за самостоятелност.

ШНП завоюва 48 от 59-те места в районния парламент на изборите през декември. Никол Стърджън даде обещание да провежда втори референдум за самостоятелност в края на 2020 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР