Брюксел. Редица ключови предложения на Москва за гаранции за сигурност

...
Брюксел. Редица ключови предложения на Москва за гаранции за сигурност
Коментари Харесай

Уенди Шърман: Редица предложения на Москва за европейската сигурност са неприемливи

Брюксел. Редица основни оферти на Москва за гаранции за сигурност в Европа са неприемливи. Това съобщи в сряда първият заместник-държавен секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман на конференция след завършилото в Брюксел съвещание на Съвета НАТО-Русия (СНР), предава ТАСС .

„ Както генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели по-рано, това беше доста сериозен и пряк диалог. Руският заместник-министър на външните работи [Александър] Грушко и [руският] заместник-министър на защитата Александър Фомин приказваха доста и споделиха предложенията и вижданията на Руската федерация по отношение на европейската сигурност и бъдещето на НАТО. Съюзниците от НАТО бяха единни в нашите отговори, в това число когато става дума за някои основни съветски оферти, които просто не са допустими “, сподели тя.

Според Шърман страните-членки на Северноатлантическия алианс на срещата на СНР в сряда са декларирали, че всяка страна може да избира свои лични съюзи и са се изказали напълно от единна позиция.

„ Съюзниците в НАТО излязоха в цялостно единение в поддръжка на редица съществени интернационалните правила, съгласно които всички страни би трябвало да могат да избират своята външнополитическа ориентировка, че суверенитетът и териториалната целокупност са свещени и би трябвало да се зачитат и че всички страни могат и би трябвало да са свободни да избират свои лични съюзи “, сподели тя и добави, че срещата е траяла съвсем четири часа.

По думите на Шърман, страните от НАТО са поискали Руската федерация да премине към деескалация и да работи в дипломатическа посока. Според Шърман срещата „ приключва с трезво предизвикателство от страна на съдружниците от НАТО към Русия “. Същността на настояванията на страните от НАТО, съгласно заместник-държавния секретар на Съединени американски щати, е „ понижаване на напрежението, избиране на пътя на дипломацията и продължение на разговора на добросъвестна и реципрочна основа “.

Вашингтон и неговите съдружници имат вяра, че Русия ще би трябвало да избира сред деескалация и борба, акцентира още веднъж тя.

„ Оставаме подготвени да се ангажираме с Русия. Високият ритъм на двустранно и многостранно ангажиране тази седмица сподели, че Съединените щати, нашите съдружници и сътрудници не протакат време. Русия ще би трябвало да направи сложен избор: деескалация и дипломация или борба и последици “, сподели тя. Според заместник-държавния секретар Съединени американски щати и техните съдружници се надяват съветската страна „ да избере мира и сигурността “.

НАТО предложения Руската федерация да изследва опцията за взаимни стъпки за понижаване на рисковете, бистрота, възстановяване на връзките и контрола върху въоръженията. Според представителя на Съединени американски щати страните от Северноатлантическия алианс са изразили своите позиции по отношение на това къде НАТО и Русия „ могат да реализират взаимен прогрес “. „ Това включва реципрочни стъпки за понижаване на рисковете, [осигуряване] на бистрота, възстановяване на връзката и контрола върху въоръженията “, сподели Шърман.

Страните-членки на НАТО имат вяра, че има място за прогрес в работата с Русия в редица области, сподели Шърман.

„ Съединените щати и нашите съдружници от НАТО потвърдиха нашия споделен ангажимент към дипломацията като най-надеждния път към трайна сигурност и нашата подготвеност да се ангажираме с Русия по въпросите на сигурността в градивен и взаимен развой. В който НАТО и Русия биха могли да работят дружно, с цел да реализиран прогрес, повишение на сигурността за всички нас и за света. Те включват реципрочни дейности за понижаване на рисковете и бистрота, повишение на успеваемостта на взаимоотношението и контрола на въоръженията “, сподели Шърман.

Страните от НАТО на срещата в Брюксел още веднъж предизвестиха Русия за строги ограничения при положение на инвазия в Украйна, сподели Шърман.

„ Днес още веднъж непосредствено казахме на Русия, че по-нататъшното съветско навлизане в Украйна ще докара до обилни разноски и последствия [за Москва], които [по мащаб] надвишават това, с което те [руските власти] се сблъскаха през 2014 година “, съобщи тя. Според Шърман става дума за „ стопански ограничения “, които ще обиден съветската стопанска система и финансова система.

Военните учения, провеждани от Русия покрай границата с Украйна, не способстват за дипломатическото решение на актуалната обстановка, акцентира още заместник-държавният секретар.

„ Те [Русия] са мощна страна. Фактът, че се усещат застрашени от Украйна - по-малка и към момента разрастваща се народна власт - е мъчно да се разбере, почтено казано. Защо им трябват 100 000 бойци на границата [с Украйна], които, те [Русия] споделят, че не са за навлизане, а за учения. Тази заран имаше известия за учения с бойна пукотевица. Какво е това? Това настъпление ли е? Това заплашване ли е? Това опит за подкопаване ли е? Не знам, само че това не способства за постигането на дипломатическо решение “, аргументира се Шърман.

САЩ няма да се съгласят със възбрана за разширение на НАТО и връщане към обстановката от 1997 година, сподели Шърман. Тя още веднъж повтори, че някои от съветските оферти за гаранции за сигурност в Европа са неприемливи. „ Няма да се съгласим, че НАТО не може да продължи разширението. Няма да се съгласим да се върнем към обстановката от 1997 година “, сподели тя.

В същото време заместник-държавният секретар акцентира, че Украйна и Грузия би трябвало да изминат дълъг път, преди да отговорят на нужните стандарти за влизане в НАТО.

„ Не желая да приказвам за други страни какви са упоритостите им, на какво разчитат, в каква времева рамка. Има развой за присъединение към НАТО, който е доста ясно заложен. Ние сме отворени за всички и без подозрение Украйна е една от тези страни, които желаят да станат членове [на Алианса]. И те минават през този развой, лишава известно време, би трябвало да се свърши доста работа, с цел да се подсигурява, че дава отговор на високите стандарти на НАТО. Същото е правилно, в случай че приказваме за Грузия “, сподели тя.

Освен това Шърман уточни, че газопроводът „ Северен поток 2 “ заплашва енергийната и националната сигурност на доста страни в Евроатлантическото пространство.

„ Това е съветски геополитически план, който подкопава енергийната и националната сигурност на забележителна част от евроатлантическата общественост “, безапелационна е заместник-държавният секретар.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР