Брюксел прие нови планове, чрез които да се помогне за

...
Брюксел прие нови планове, чрез които да се помогне за
Коментари Харесай

Енергийна ефективност на сградите: Новите планове за саниране и мястото на България

Брюксел одобри нови проекти, посредством които да се помогне за понижаване на енергопотреблението и на излъчванията на парникови газове от сградния бранш. Промяна на енергийните характерности на постройките има за цел до 2030 година доста да се понижат излъчванията на парникови газове и потреблението на сила в сградния бранш на Европейски Съюз, обясниха за Money.bg от представителството на Европейския парламент в София.

Сградният бранш би трябвало да стане безпристрастен във връзка с климата до 2050 година. Предвижда се и саниране на повече здания с най-лоши характерности и възстановяване на обмена на информация по отношение на енергийните характерности.
 Снимка 463787
Източник:

Цели за понижаване на излъчванията

От 2030 година нататък всички нови здания следва да бъдат с нулеви излъчвания, а новите здания, които се употребяват от обществени органи или са тяхна благосъстоятелност, следва да бъдат с нулеви излъчвания от 2028 година Държавите членки ще могат да вземат поради капацитета на постройката за световно стопляне през целия ѝ витален цикъл, който включва производството и обезвреждането на строителните артикули, употребявани за нейното създаване.

По отношение на жилищните здания страните членки ще би трябвало да вкарат ограничения, с които да се подсигурява понижаване на междинната употребена първична сила с минимум 16% до 2030 година и с минимум 20 - 22% до 2035 година
 Брюксел налива €50 милиарда за саниране: Как може да се възползва България?
Брюксел налива €50 милиарда за саниране: Как може да се възползва България?

Ще успеем ли да отговорим на условията?

Според новата инструкция, като ползват минимални условия за енергийните характерности, до 2030 година страните членки на Европейски Съюз ще би трябвало да санират 16% от нежилищните здания, които са с най-лоши характерности, а до 2033 година - 26% от постройките с най-лошите характерности.

Постепенно унищожаване на котлите, захранвани с изкопаеми горива

Държавите членки би трябвало да одобряват ограничения за декарбонизиране на отоплителните системи и за последователно унищожаване на изкопаемите горива при отоплението и охлаждането предвид на цялостното унищожаване на котлите употребяващи изкопаеми горива до 2040 година Субсидирането на независими котли употребяващи изкопаеми горива ще бъде неразрешено от 2025 година нататък. Финансовите тласъци остават вероятни за хибридни отоплителни системи, като да вземем за пример тези, съчетаващи казан със слънчева топлинна апаратура или термопомпа.

Все отново има и изключения. От новите правила могат да бъдат изключени селскостопанските здания и постройките, които са част от културното завещание. Държавите от Европейски Съюз могат да решат да изключат и предпазени здания със специфична архитектурна или историческа стойност, както и краткотрайни здания, църкви и места за поклонение.

Според Европейската комисия постройките в Европейски Съюз са виновни за 40% от нашето ползване на сила и 36% от излъчванията на парникови газове. 

Санирането на здания в България за над 1 милиард лв.

У нас следва гратис саниране на 756 многофамилни жилищни здания в 102 общини на стойност 1,13 милиарда лв.. То е по Плана за възобновяване и резистентност и цели да реализира понижаване с 30% на разходваната сила. Ключовата смяна за България е, че е комплициран завършек на безплатното саниране. 

Това значи, че следва същинският стадий на саниране, при който притежателите ще би трябвало да обезпечават отчасти финансиране, с което би трябвало да се подсигурява по-добро качество и повече покрити здания. Въпросът е ще се оправим ли със периодите или още веднъж ще бъдем изключение.

" Лоша смешка ни изигра програмата за възобновяване на многофамилни жилищни здания със 100-те % грант, доколкото притежателите привикнаха с мисълта, че задължението за възобновяване не е на тях като притежатели, а на страната, на общината, на обществените институции и за жалост, мъчно ще бъде към този момент връщането в по-нормалната процедура страната да подкрепя и то най-много тези, които в действителност не могат, с цел да могат да се случи възобновяване в по-широки мащаби ", коментира Цвета Наньова - специалист по енергийна успеваемост.

Всъщност, главният ни проблем е точно в съществуващия частен жилищен фонд, който у нас е 97%, като 93% от него не дава отговор на актуалните условия за енергийна успеваемост.
 Саниране за над 1 милиард лв. в България: финансирането към този момент няма да е еднообразно за всички
Саниране за над 1 милиард лв. в България: финансирането към този момент няма да е еднообразно за всички

Ще бъде ли неразрешено частичното саниране?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР