Брюксел не е в състояние да приема еднозначни решения, каквито

...
Брюксел не е в състояние да приема еднозначни решения, каквито
Коментари Харесай

Die Zeit: ЕС е неспособен да води война

Брюксел не е в положение да приема еднопосочни решения, каквито би трябвало да бъдат взимани във военните спорове, написа Улрих Ладурнер в авторска публикация за немския народен всекидневник Die Zeit, представен от "Фокус ", като акцентира, че разколът сред страните от Общността по въпроса за връзките с Русия оказва роля за това.

Когато стане въпрос за война, Европейски Съюз незабавно се отдръпва от играта – по този начин стана през 2003 година в Ирак, през 2011 година в Либия, и през 2018 година, когато Съединени американски щати, Франция и Англия нанесоха ракетни удари против Сирия.

Проблемът се крие в това, че въоръжените спорове изискват еднопосочни решения, разяснява немският публицист.

„ Да бомбардираме ли или не? Да изпратим или не бойци? “ – при сходни въпроси няма пространство за маневриране, а за Европейски Съюз то е витално належащо.

Едва ли по различен метод целостта на 28-членната организация би могла да бъде непокътната. Ето за какво Европейски Съюз не е основан за недвусмислеността на войната, изяснява създателят.

Същевременно обаче Ладурнер е безапелационен, че това би трябвало да се промени. В прилежащи на Европа райони има войни и Брюксел е задължен да укрепи отбранителните си качества, в случай че не желае всичко да свърши зле.

При това става въпрос не за военна мощност, а за дарба на Общността да отстоява и прокарва своите ползи на интернационалната сцена. Авторът акцентира, че с тази позиция са съгласни всички страни от Общността.

Ако в последните месеци се вижда напредък в съответна област, то това е в областта на укрепването на защитата.

Всичко обаче към момента се намира в начален стадий, а Европейски Съюз се нуждае от дълготрайна тактика – в това число за Близкия изток. За такава обаче са нужни средства, а също и единение.

Защо обаче тя е значима? Защото Съединени американски щати са изгубили своето въздействие в Близкия изток, а съществена мощ в района е Русия.

Оттук следва, че Брюксел би трябвало да създаде и тактика за връзките с Кремъл, каквато сега няма, установи Ладурнер.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР