Брюксел/Москва. Великобритания поиска Русия да изтегли войските си от границите

...
Брюксел/Москва. Великобритания поиска Русия да изтегли войските си от границите
Коментари Харесай

The Times: Украинската криза навлиза в най-опасния си момент

Брюксел/Москва. Англия изиска Русия да изтегли войските си от границите на Украйна, предупреждавайки, че рецесията е достигнала „ най-опасния си миг “, написа английският вестник The Times .

В Москва външният министър на Обединеното кралство Лиз Тръс сподели, че Русия отхвърля да възнамерява да нахлуе в Украйна, „ само че би трябвало да забележим тези думи, последвани от дейности “.

„ Трябва да забележим по какъв начин войските и оборудването, които са ситуирани на границата с Украйна, се реалокират другаде, тъй като сега те са в доста заплашителна позиция “, сподели тя.

От своя страна английският министър председател Борис Джонсън предизвести, че рецесията е достигнала сериозен миг и че е значимо да се употребяват идващите няколко дни, защото разследващите данни за придвижването на съветските войски по границата с Украйна не престават да провокират паника.

„ Честно казано, не мисля, че към момента е взето решение (от Москва). Но това не значи, че е невероятно нещо безусловно пагубно да се случи доста скоро в действителност. Страхувам се да кажа, че данните от нашето разузнаване остават мрачни “, сподели Джонсън на взаимна конференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел.

„ Това е може би най-опасният миг, бих споделил, през идващите няколко дни, в най-голямата рецесия в региона на сигурността, пред която е изправена Европа от десетилетия, и ние би трябвало да я разгадаем. И мисля, че комбинацията от наказания и военна решителност, плюс дипломация е това, което би трябвало да се направи. "

Срещата на Джонсън в Брюксел беше част от съгласуван дипломатически напън от страна на Англия за Украйна, до момента в който външния министър на страната се намира в Москва за диалози с съветския й сътрудник, Бен Уолъс, министър на защитата на Обединеното кралство би трябвало да бъде там на следващия ден.

На конференция с съветския външен министър Сергей Лавров, Тръс сложи въпроса за какво Русия е натрупала войски на границата с Украйна, в случай че задачата й е да покаже терзанията си към НАТО посредством дипломатически развой.

„ Не виждам друга причина, по която 100 хиляди бойци да бъдат ситуирани на украинската граница, с изключение на да заплашват Украйна, и в случай че Русия е сериозна във връзка с дипломацията, тя би трябвало да реалокира тези войски и да се откаже от заканите “, сподели тя и прикани Русия да поеме по дипломатически път, който да избегне „ спорове и кръвопролития “.

Лавров от своя страна упрекна Тръс, че е дошла„ неподготвена “ и допусна, че диалогът им е бил ялов. „ Беше като глух човек да приказва с ням човек “, разяснява иронично той. Ситуацията „ наподобява като комедия, само че това е драма “, добави той. Той отхвърли апела на Тръс съветските войски да се отдръпват, заявявайки, че ще го създадат, когато приключат всички военни учения.

След днешните диалози с НАТО Джонсън ще се насочи към Полша, с цел да предложи поддръжка на източноевропейските съдружници.

В публикация в американския вестник The Wall Street Journal английският министър председател сподели, че Англия няма да третира Украйна като пешка на шахматната дъска, с цел да бъде търгувана и пожертвана като част от „ огромна договорка “.

Той написа: „ Ние няма да сключим огромна договорка, без да обръщаме внимание на нашите съдружници в Централна Европа. Ние няма да се отнасяме към нациите в сърцето на нашия континент като към пешки на шахматна дъска, с цел да се изтъргуват или да бъдат жертвани. Всяка самостоятелна страна, в това число Украйна, има суверенно право да взема решение личната си външна политика и да търси свои лични съюзи.

Уолъс, министърът на защитата, би трябвало да се срещне с съветския си сътрудник на следващия ден.

Днес Уолъс предизвести, че Русия се готви за „ пълномащабна инвазия “ в Украйна и сподели, че „ посоката на пътешестване е неверна “.

Министърът на защитата съобщи, че английското държавното управление е видяло доказателства, че Русия възнамерява интервенции под „ подправен байрак “ като въведения към инвазия. „ Всички те са част от учебника; бихме очаквали всички те да бъдат изиграни преди всяка пълномащабна инвазия. Виждаме, че това се случва сега.

„ Въпреки приказките, посоката на придвижване е неверна. Например руснаците към момента усилват своите батальонни тактически групи на границата, усилиха числеността им в Беларус и възнамеряват скоро да стартират стратегически нуклеарни учения.

Москва насочи преди визитите на Тръс и Уолъс поредност от предизвестия към Англия поради нейната изразителност към Русия.

„ Заплашването на Русия със наказания е безсмислено, обявиха от съветското посолство в Лондон. „ Ако това е главната цел на визитите им в Москва, тогава диалогът ще бъде къс. Може и да са придържат към „ Туитър “ за това. "

Британските визити идват, откакто Обединеното кралство наподобява значително отсъства от вълната на дипломация на високо равнище във връзка с Украйна, в която френският президент Макрон се срещна с президента Путин тази седмица, а немският канцлер Олаф Шолц организира диалози с президента Байдън във Вашингтон.

Пътуването на Джонсън до централата на НАТО с водача на лейбъристите Кийр Стармър беше замислено като проява на английското единение с Алианса, чиито членове наподобяват разграничени по отношение на това по какъв начин да реагират на рецесията. Това се случи макар седмици на яростна омраза поради абсурда към празненствата на Даунинг стрийт.

Джонсън ще отиде в Полша, с цел да се срещне с президента Анджей Дуда, както и с английските войски, ситуирани там като част от силите на НАТО. Около 350 кралски морски пехотинци стартират разполагане в Полша като част от усилването на поддръжката на Обединеното кралство за страната, което бе оповестено тази седмица.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР