Брюксел. Лидерите на ЕС стартират двудневна виртуална среща на върха

...
Брюксел. Лидерите на ЕС стартират двудневна виртуална среща на върха
Коментари Харесай

Yeni Safak: Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят пандемията и отношенията с Турция и Русия

Брюксел. Лидерите на Европейски Съюз започват двудневна виртуална среща на върха в четвъртък, с цел да обсъдят най-новите събития към пандемията, както и връзките на Европейски Съюз с Турция и Русия написа турският вестник Yeni Safak

Много от полемиките ще бъдат съсредоточени върху напъните на блока против пандемията oт COVID-19.

„ Що се отнася до COVID-19, нашият главен приоритет е да ускорим имунизационните акции в целия Европейски Съюз “, написа в писмото за покана на срещата на върха Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет.

„ За тази цел настоящата работа за увеличение на производството на ваксини, увеличение на доставките на ваксини и обезпечаване на по-голяма бистрота и предвидимост на доставките би трябвало да бъде засилена “, добави той.

Противоречия към имунизацията

Въпреки обстоятелството, че предходната година блокът подписа предварителни съглашения за покупка с шест производители на ваксини за към 2,6 милиарда дози ваксини, страните членки изпитват съществени усложнения във имунизационните си акции и обезпечаване на контрактуваните доставки.

С многократни обещания от производителите разпространяването наподобява ще бъде обезпечено от второто тримесечие на годината, само че разпределението на имунизациите също сътвори напрежение сред държавите-членки.

Въпросът за справедливата им дистрибуция сигурно ще бъде разискван от водачите, защото група от шест страни, ръководени от Австрия, желаеха преразглеждане на механизма за преразпределение, с цел да си обезпечат повече ваксини.

Въпросът за документите за ваксини също се чака да раздели водачите на Европейски Съюз.

Миналата седмица Европейската комисия показа предложение за общ цифров пропуск за улеснение на пътуването вътре в блока по време на пандемията от COVID-19.

Докато средиземноморските страни упорстват за бързото му въвеждане с вярата да спасят летния туристически сезон, доста държавни управления се опасяват, че системата ще докара до неравноправие сред имунизираните и неимунизираните жители.

Освен това потреблението на съветски и китайски ваксини също поражда безпокойствие, защото Европейската организация по медикаментите не е разрешила тези препарати.

Международните връзки

Лидерите на Европейски Съюз ще приказват и за бъдещите връзки на блока с Турция въз основа на отчет, направен от ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел и Европейската комисия.

Очаква се ръководителите на страни и държавни управления да повторят обещанията си за актуализиране на Митническия съюз сред блока и Турция, както и за даване на безвизово пътешестване за турските жители, в случай че връзките продължат да се усъвършенстват.

Анкара от дълго време упорства за рационализация на митническия съюз сред Европейски Съюз и Турция, заявявайки, че нова договорка ще бъде от изгода и за двете страни.

Подновяването на договорката сред Европейски Съюз и Турция от 2016 година - или най-малко някаква нова финансова поддръжка за приемане на бежанци - също ще бъде на дневен ред.

Турция също поддържа подновяването на договорката. Анкара обаче се оплака, че въпреки да съблюдава пакта до края, Европейски Съюз не е извършил своята част от отговорностите, в това число не е дал напълно помощта от шест милиарда евро и е нарушил обещанията за либерализация на визовия режим.

Турция е хазаин на към 3,7 милиона сирийски бежанци, повече от която и да е друга страна в света.

Лидерите на Европейски Съюз може да слагат трайната и надеждна деескалация в Източното Средиземноморие като причина за сходно развиване.

Турция и Гърция влязоха в спор поради морските граници в Източното Средиземноморие. Турция акцентира нуждата от договаряния за заслужено шерване и печелившо и за двете страни съглашение, като в същото време осъди напъните на Атина да трансформира двустранния въпрос в подобен сред Турция и Европейски Съюз.

По покана на Шарл Мишел американският президент Джо Байдън също ще се причисли към водачите на Европейски Съюз, с цел да насочи позитивно обръщение по отношение на уговорката си към трансатлантическия дневен ред.

Лидерите скоро ще приказват и за връзките сред Европейски Съюз и Русия, които неотдавна се утежниха след вкарването в пандиза на опозиционния политик и блогър Алексей Навални.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР