Брюксел изготвя предложение за предоставянето на 600 млн. евро на

...
Брюксел изготвя предложение за предоставянето на 600 млн. евро на
Коментари Харесай

Брюксел готов да плати 600 млн. евро на съседките на Афганистан в опит да избегне нова бежанска криза

Брюксел изготвя предложение за даването на 600 млн. евро на съседите на Афганистан за приемане на бежанци от размирната страна в опит да бъде избегнато повтаряне на бежанската рецесия от 2015 година, написа английският вестник „ Файненшъл таймс “.

Падането на Афганистан под властта на талибаните след внезапното евакуиране на американските и съюзническите сили провокира опасения от дестабилизация на страната и евентуално огромен брой разселени хора и бежанци, опитващи се да се измъкнат от страната, ръководена от ислямистката формация.

Множество страни членки на Европейски Съюз предизвестиха, че Блокът би трябвало да предприеме дейности, с цел да предотврати обстановка, бежанската рецесия от 2015 година, провокирана от войната в Сирия. Тогава повече от един милион мигранти влязоха в Европа, което провокира яростни спорове сред обособените страни членки и осакати правните механизми Брюксел за разпределение на хора, търсещи леговище

Планът за даване на към 600 млн. евро на прилежащите на Афганистан страни е подобен на метода на Европейски Съюз по време на рецесията от 2015 година, когато Брюксел предложи финансова поддръжка на Турция, в подмяна на която Анкара трябваше да подслони бежанци от Сирия, вместо да ги пуска да не престават към Европа.

След рецесията миграцията трансформира в сензитивна тематика в Европейски Съюз. Дори преди рухването на Афганистан под властта на талибаните голям брой страни членки от източната половина на Европейски Съюз показаха неодобрение от напъните на Брюксел да окуражи идването на мигранти от страната.

Във вторник министрите на вътрешните работи от Европейски Съюз организираха незабавна среща в Брюксел, с цел да обсъдят последствията от промяната на властта в Афганистан. Последните американски бойци излетяха от Кабул в понеделник вечерта, с което Вашингтон постави завършек на 20-годишната си война в страната.

В началото на срещата вътрешните министри на Австрия, Дания и Чехия излязоха с общо изказване, което гласеше: „ най -важното сега е да изпратим вярното обръщение в района: останете там и ние ще подкрепим района, с цел да помогне на хората “.

По време на договарянията във вторник не бе реализирано съглашение, а размерът на финансовата помощ ще бъде поправен след съвещания с други интернационалните сътрудници, в това число Англия, като първата допустима среща ще бъде проведена идната седмица сред вътрешните министри на страните от Г-7.

На този декор министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да работи бързо, „ с цел да избегне нов неуспех на Запада “.

„ Ако действаме бързо, няма да повторим 2015 година Ако вършим неточности и разискваме прекомерно дълго, това няма да докара до положително развиване през идните месеци “, сподели той.

Сумата от 600 млн. евро, които ще бъдат предоставени от Европейската комисия, ще бъдат част от пакет от помощи за Афганистан в размер от към 1 милиарда евро. В тази сума влизат към 300 млн. евро директна филантропична помощ, множеството от която е предопределена за дами, девойки и други уязвими групи хора в страната.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР