Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтеберг заяви, че Северноатлантическият

...
Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтеберг заяви, че Северноатлантическият
Коментари Харесай

„Политика“ : КФОР ще продължи да гарантира сигурността в Косово

Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтеберг съобщи, че Северноатлантическият алианс е зает с задачата КФОР, която обезпечава безвредна среда и независимост на придвижване в Косово, написа белградската „ Политика “ .

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че Столтенберг, по отношение на избрани клюки за преустановяване на задачата на КФОР в Косово, е бил явен в отговора си, че силите на КФОР и НАТО не престават да се концентрират върху запазването на мира и стабилността.

На взаимна конференция с президента Александър Вучич след срещата в Брюксел Йенс Столтенберг съобщи, че НАТО се ангажира с мира и стабилността в Западните Балкани и че поставя старания в тази област от десетилетия.

По неговите думи, задачата КФОР е най-очевидната проява на този ангажимент на НАТО, защото тази задача обезпечава безвредна среда и подсигурява независимост на придвижване въз основа на мандата на Организация на обединените нации. Той добави, че Алиансът поддържа процеса на нормализиране на връзките сред Белград и Прищина, наблягайки, че разговорът е най-хубавата платформа за намиране на решения, които зачитат правата на всички общности за реализиране на дълготраен мир, който подсигурява просперитетно бъдеще за всички.

Столтенберг означи, че НАТО е ангажирана със мощно партньорство със Сърбия, наблягайки, че Алиансът зачита военния неутралитет на Сърбия. „ Като суверенна страна Сърбия има право да избере своя път “, сподели генералният секретар и добави, че партньорството с НАТО може да бъде от изгода за жителите на Сърбия, само че и на целия район.

Столтенберг добави, че НАТО си сътрудничи със Сърбия в обичението на локални офицери, които вземат участие в миротворчески задачи по света. „ Нашето съдействие донесе огромни изгоди и се надявам за продължение на партньорството “, споделя ръководителят на НАТО.

Отбелязвайки, че това е доста значима среща за Сърбия, президентът Вучич акцентира, че е доста удовлетворен от наличието на диалозите със Столтенберг.

„ Получихме доста уверения от Столтенберг по всички въпроси на сигурността в Западните Балкани. Имахме някои въпроси по отношение на някои клюки, само че Столтенберг беше явен в своя отговор, че е належащо да се поддържат мир и непоклатимост в района и КФОР и НАТО ще се концентрират върху опазването на мира и стабилността. Това беше нещо, което търсихме и мисля, че ще донесе мир на хората освен в Косово и Метохия, само че и в целия район “, сподели Вучич.

Той добави, че е обсъждал с ръководителя на НАТО разнообразни въпроси, значими за целия район, като Косово и въздушното пространство на Западните Балкани.

„ Мога да кажа, че съм доста удовлетворен от изказването на Столтенберг, че той зачита неутралитета на Сърбия и суверенитета на Сърбия. Не бяхме насърчавани, камо ли принуждавани от Столтенберг да действаме по друг метод и ние се считаме за сътрудници “, съобщи Вучич.

Той сподели, че до края на октомври и началото на ноември ще бъдат маркирани 15 години от началото на програмата Партньорство за мир. По този мотив президентът предложения Столтенберг да посети Белград и Сърбия. „ Надявам се, че той ще откри задоволително време и аргументи да посети Сърбия, мисля, че това би било отлично удостоверение на положителните ни връзки и че ще насърчи връзките ни в бъдеще “, означи водачът на западната ни съседка.

Вучич акцентира, че е направил „ всичко, което е по силите му “, с цел да убеди Столтенберг, че Сърбия е напълно и на 100% ангажирана с процеса на разговор и че ще направи всичко допустимо, с цел да реализира компромисно решение с Прищина. „ И двамата знаем, че това е развой и се надяваме, че ще имаме задоволително сили да приключим този развой по позитивен метод, би трябвало да запазим мира и стабилността, които постоянно са по-добър вид от насилието, случаите, вълненията “, сподели той.

Президентът на Сърбия благодари на ръководителя на НАТО, че постоянно е бил подготвен да разисква всички значими и значими въпроси със Сърбия, че постоянно е бил отворен.

„ Сърбия ще остане и ще резервира своя неутралитет. Това не значи, че няма да повишим равнището на нашите взаимни действия, изцяло съм сигурен, че можем да реализираме повече и че можем да си сътрудничим повече в бъдеще “, съобщи Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР