Брюксел финасира с 20 млн. лв. предприятия в граничния район

...
Брюксел финасира с 20 млн. лв. предприятия в граничния район
Коментари Харесай

Брюксел финасира с 20 млн. лв. предприятия в граничния район между България и Гърция

Брюксел финасира с 20 млн. лева предприятия в граничния регион сред България и Гърция по програмата за трансгранично съдействие 2014-2020 година Към момента 110 дребни и междинни предприятия в пограничния район аплайват за финансиране. На среща на районния зам.-министър Деница Николова, държавния секретар на Министерството на развиването и вложенията на Гърция Ники Дандолу и регионалните шефове на Благоевград, Хасково и Кърджали бяха разисквани вероятностите пред бизнеса в регона.

„ За първи път дребните и междинни компании от двете страни на границата имат опция да получат непосредствено европейско финансиране за действия, които целят повишение на конкурентоспособността, разширение на производството и постигане на нови пазари. Малкият и междинен бизнес носи най-голяма добавена стойност в районите “, означи заместник-министър Николова.

В рамките на крайния период за подаване на планови оферти са получени 55 апликационни форми, като 30 са с водещ сътрудник от гръцка страна, а 25 от българска. Предложенията са в стадий на оценка. Компаниите ще получат 65% безплатна помощ за плановете си, а останалите 35% са личен капитал. Бе регистрирано, че по този метод финансирането ще доближи към 15,5 млн. евро. Най-много планове са подадени в областта на туризма, възобновимите енергийни източници, развиване на нови технологии, текстилната индустрия и други Още 7 млн. евро от програмата ще бъдат отпуснати за индиректна поддръжка на започващи дребни и междинни предприятия от трансграничната територия, стана ясно по време на съвещанието. Те са предопределени за планове за поощряване на предприемачеството и нови бизнес начинания, основаването на нови предприятия, в това число посредством бизнес инкубатори. Към момента са получени 48 заявки за интерес, като след оценката им ще се пристъпи към подаване на цялостна апликационна форма.

Към момента по трансграничната стратегия сред България и Гърция се извършват планове за към 110 млн. евро. Най-големият измежду тях е разкриването на нов граничен пункт Рудозем- Ксанти, на стойност 38 млн. евро, който се чака да бъде въведен в употреба до края на програмния интервал. По плана от българска страна се прави и рехабилитация на път II-59 Момчилград – Крумовград – Ивайловград, като следва въвеждане на сектора в употреба. Като част от плана се финансира и реорганизация на път II-86 – Средногорци – Рудозем и околовръстен път на Рудозем. Към момента са изпълнени над 40 % от дейностите. От гръцка страна се финансира строителството на пътна правата от Димарио до българо-гръцката граница с дължина 8 км.

Като други основни планове в осъществяване бяха маркирани двата стратегически плана, финансиращи ограничения за отбрана от наводнения по огромните реки, протичащи в двете страни.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР