Броят на загиналите при вчерашните нападения срещу църкви и хотели

...
Броят на загиналите при вчерашните нападения срещу църкви и хотели
Коментари Харесай

Жертвите в Шри Ланка вече са 290

Броят на починалите при вчерашните набези против църкви и хотели в Шри Ланка набъбна на 290, а над 500 са ранените, оповестиха международните организации, като се позоваха на локалната полиция.

Правителствен източник съобщи, че президентът Маитхрипала Сирисена, който се намираше в чужбина, когато бяха осъществени атентатите, е свикал за през днешния ден среща на Съвета за национална сигурност. В нея ще взе участие и министър председателят Ранил Викремесинге.

Тази заран в Шри Ланка бе анулиран комендантският час, натрапен след нападенията, само че учебните заведения и университетите ще останат затворени. Борсите също няма да работят до второ разпореждане.

Според нови доказателства три от офанзивите са били осъществени от атентатори камикадзе. Властите към този момент са локализирали микробус, с който се допуска, че са се придвижвали нападателите. Открита е и къщата, в която са обитавали те. Тя се намира в покрайнините на столицата Коломбо.

Късно през вчерашния ден вечерта неподготвено взривно устройство беше открито и покрай летището на града и беше обезвредено, заяви представител на военновъздушните сили на Шри Ланка.

Засега никой не е поел отговорност за атентатите, осъществени на католическото Възкресение Христово, добавя ДПА. Взривовете раздрусаха църквата Свети Антоний в квартала Кочикада в Коломбо, църквата Свети Себастиян в град Негомбо и още една черква в град Батикалоа, напомня ТАСС. По същото време станаха детонации и в хотелите Шангри-ла, Синамон Гранд и Кингсбъри в Коломбо. Взрив имаше и в столичния зоопарк и в квартала Дематагода.

Най-малко 35 чужденци са измежду жертвите, предадоха Франс прес и ДПА. 19 чужденци остават в лечебни заведения, добавя ДПА. Сред жертвите има жители на Япония, Китай, Индия, Португалия, Англия, показва Асошиейтед прес. Има и няколко починали жители на Съединени американски щати.

Лидери от целия свят осъдиха нападенията. В знак на съпричастност Айфеловата кула в Париж тази нощ беше осветена със светлините на националния байрак на Шри Ланка, съобщи Франс прес.

Властите на Шри Ланка изследват дали няма пропуски, позволени от разузнаването. Двама министри към този момент намекнаха сходно нещо, съобщи Асошиейтед прес.

В Туитър министърът на телекомуникациите Харин Фернандо сподели, че някои представители на разузнаването са били наясно, че сходни набези можело да се случат. Министърът за националната интеграция Мано Ганешан също сподели, че чиновници по сигурността в неговото ведомство са били предизвестени за вероятни самоубийствени атентати против политици.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР