Броят на загиналите при удара по търговски център в украинския

...
Броят на загиналите при удара по търговски център в украинския
Коментари Харесай

Броят на жертвите в Кременчук достигна 16, близо 60 са ранени

Броят на починалите при удара по търговски център в украинския град Кременчук доближи 16, ранените са 59.

Ръководителят на украинската работа за изключителни обстановки Сергей Крук съобщи, че 25 от потърпевшите са настанени в лечебни заведения. Той означи, че пожарникарите са съумели да локализират избухналия след удара пожар в постройката.

Президентът Володимир Зеленски дефинира ракетния удар като един от най-мерзките терористични актове в Европа. По думите му офанзивата е била напълно преднамерена и е осъществена от „безнравствени терористи, които не би трябвало да имат място на Земята“:

„Руската страна стана най-голямата терористична организация в света. Това е реалност и би трябвало да стане юридически подобен. Всеки по света би трябвало да знае, че като купува или транспортира съветски петрол, резервира връзките си с съветски банки, заплаща данъци и мита на съветската страна, това значи да дава пари на терористи“.

Външният министър Дмитро Кулеба написа в Туитър, че Русия е срам за човечеството и би трябвало да понесе последици за станалото. Той още веднъж изиска повече тежко въоръжение за страната си и нови наказания против Москва. 

Съветникът на ръководителя на президентския офис Алексей Арестович от своя страна назова офанзивата „ракетна Буча“:

„Ясно е, че ще им отговорим и ще им отговорим дълго, подробно и с усет. И те ще ни отговорят. Войната потегли по пътя на ескалацията. Ние ще удряме по военни цели, това е въпрос, който не предстои на обсъждане“.

Украйна изиска и привикване на незабавна среща на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за последните съветски удари. Основният въпрос на нея ще е точно станалото в Кременчук.

Говорителят на международната организация Стефан Дюжарик назова офанзивата „жалка“, а американският държавен секретар Антъни Блинкън сподели, че тя е идващото от поредност зверства.

От своя страна водачите на страните от Г-7 я дефинираха като „мерзка“. Според тях че случилото се в Кременчук е военно закононарушение и забърканите в него би трябвало да понесат отговорност.

Русия също реагира. Руският заместник-представител в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски дефинира станалото като нова украинска провокация в стила на Буча и акцентира, че има доста несъответствия, „които се набиват на очи“.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР