Броят на загиналите на пътя деца намалява, но инцидентите с

...
Броят на загиналите на пътя деца намалява, но инцидентите с
Коментари Харесай

62 деца, пострадали при катастрофи, получиха финансова помощ от БЧК


Броят на починалите на пътя деца понижава, само че случаите с малолетни на пешеходни пътеки се усилват. Това сочи статистиката на Министерство на вътрешните работи.

Днес 62 деца, потърпевши при произшествия, получиха финансова помощ от Българския червен кръст. През септември тази година 5-годишната Стефания излиза с татко си и 2-годишната си сестра. На пешеходна пътека ги блъска кола.

„ Тя пострада най-сериозно - с фрактури и счупена бедрена става. С пукната кост на китката. Другото дете и мъжът ми бяха с лицеви рани и, за благополучие, се разминаха с шевове “, сподели майката на детето Инна Тинова.

Физическите контузии към този момент ги няма. Емоционалните остават.

„ По-малката изяснява: когато отново ни блъсне кола… и ние обясняваме с таткото, че няма повече да ги блъска кола “, добави Инна.

От началото на годината до през вчерашния ден починалите деца на пешеходни пътеки са 6, което е двойно повече по отношение на същия интервал на предходната година. Пострадалите пък са 320, а през 2021 година те са били 275.

„ Водачите също не познават добре разпоредбите за придвижване и не помнят, че където няма пешеходни пътеки, продължението на тротоара се явява пешеходна пътека “, съобщи Мария Ботева.

Стефания е измежду 62-те деца, които през днешния ден бяха подкрепени от Националния дарителски фонд за деца, потърпевши при пътни произшествия.

„ Сумата е 74 500 лева, която ще бъде раздадена, зависи от тежестта на контузиите, които са получили децата “, изясни доктор Надежда Тодоровска.

Пари за лекуване и рехабилитация получава и Теодор. Кола го блъска незабавно, откакто той стъпва на пътното платно и чупи крайници му.

„ Аз не съзнавам, че колата е там и гумата ми удря крайници. Аз се усещам доста отговорен, че това стана и усещам като че ли е моя виновността “, сподели Теодор Георгиев.

Тази година при произшествия са умряли 27 деца. Ранените са 1099. За съпоставяне - миналата година починалите малолетни са били 47, а потърпевшите 923.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР