Броят на заетите намалява - с над 115 хил. в

...
Броят на заетите намалява - с над 115 хил. в
Коментари Харесай

Пандемията понижи икономическия ръст в България до 2.4%

Броят на заетите понижава - с над 115 хиляди спрямо октомври-декември 2019 година

© Георги Кожухаров Българската стопанска система продължава да пораства през първото тримесечие на годината, само че с по-бавен ритъм - индикаторът от 3.1% на годишна база през октомври-декември слиза до 2.4% през януари-март. Това е най-слабият ритъм от втората половина на 2014 година Въпреки мрачните прогнози за България, ограничаващите ограничения против разпространяването на COVID-19, които бяха въведени в средата на март, не са съумели да смъкват темпа на стопански напредък под нулата. Негативните резултати обаче ще са доста по-видими през второто тримесечие, когато бизнесът и семействата в страната са наранени за по-продължителен интервал от време.

На тримесечна база българският БВП се покачва с 0.3%, което на равнище Европейски Съюз е най-високият растеж, дружно с този на Румъния (също 0.3%), регистриран измежду двадесетте страни, които към този момент са разгласили данни за първото тримесечие на годината. Като цяло стопанската система на еврозоната се свива с 3.2% на годишна база, а на Европейски Съюз - с 2.6%. Това демонстрират експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ) и Евростат.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Подобно на данните за Брутният вътрешен продукт пазарът на труд също не демонстрира очевидни признаци на рецесия към края на тримесечието при съпоставяне със същия интервал на 2019 година, само че в числата стартират да светят сигнални лампи (виж карето).

Минуси няма

Данните за стопанската система през първото тримесечие значително са позитивни. Инвестициите понижават с 5.3% на годишна база, само че пък през четвъртото тримесечие на 2019 година спадът беше с 6.4%.

Външната търговия е с позитивен принос към растежа, като износа на артикули и услуги нараства с 1.1% по отношение на януари-март 2019 година Увеличението се дължи на услугите, до момента в който продажбите на артикули в чужбина понижават на годишна база по предварителни данни. Вносът на артикули и услуги понижава с 0.6%, само че това също не е нечувано - през четвъртото тримесечие също е регистриран спад.

Всъщност алена лампичка наподобява светва само в потреблението, въпреки че е мъчно да се съди по експресните данни, които не оферират разбивка сред покупки на семейства и разноски на държавното управление и подлежат на проверки още след месец. По първичните оценки обаче съвкупното ползване понижава на тримесечна база (с 0.1%), а на годишна база темпът на напредък се забавя от 6.3% през октомври-декември 2019 година до 4.1% в този момент.

Проблеми на пазара на труд

Според данните на Национален статистически институт броят на безработните в страната понижава по отношение на първото тримесечие на предходната година с 16 хиляди души до общо 149 хиляди приблизително през януари-март тази година. Така коефициентът на безработица пада от 5% на 4.6%. Броят на работещите пък понижава с над 40 хиляди души до малко над 3.1 млн. на годишна база, като в групата влизат и тези хора, които са в неплатен отпуск за интервал по-малък от 3 месеца.

На тримесечна база обаче измененията са по-значителни. Броят на безработните нараства за второ следващо тримесечие (с 13.4 хиляди през последните месеци на 2019 година и с 10.4 хиляди сега), което е казус за последните седем години. Коефициентът на безработица пък се покачва от 4.1% през предходното тримесечие. Броят на заетите също понижава - с над 115 хиляди спрямо октомври-декември 2019 година

Поглед напред Засега оценките за икономическата интензивност в България през първото тримесечие остават по-добри от упованията. Например в прогнозата на Уникредит Булбанк е заложен спад през интервала януари-март от 1.7% на тримесечна база, последват от -16% през второто тримесечие. Но позитивните данни евентуално са краткотрайни. Всички макроикономически прогнози за България залагат на стесняване на стопанската система през 2020 година, като размерът на понижението варира от -3% съгласно министерството на финансите, -4% съгласно МВФ и -7.2% съгласно Европейска комисия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР