Броят на туристите в Европа се възстановява след Covid – за добро или за лошо

...
Броят на туристите в Европа това лято се върна почти
Коментари Харесай

Броят на туристите в Европа това лято се върна почти до нивата отпреди Covid, с особено голямо търсене от пътниците от Северна Америка. Но летният сезон далеч не беше гладък, като почиващите се сблъскват с горещи вълни, горски пожари и завръщането на пренаселеността на някои от най-популярните забележителности в Европа. Някои от проблемите са причинени и от самите туристи, като няколко са обвинени във вандализъм и навлизане на емблематичните места, които посещават.

Преди летния сезон данните изглеждаха обещаващи. През второто тримесечие на 2023 г. броят на туристите в Европа беше 95% от това, което беше през 2019 г. – последната година преди широките прекъсвания на пътуванията поради Covid-19.

До юни икономистите прогнозираха „пълно възстановяване“ на броя на туристите през лятото в страните в цяла Европа.

Юли показа, че по-специално една група се връща в още по-голям брой, отколкото преди пандемията. В Париж (където възстановяването на броя преди Covid не е съвсем пълно) посещенията от северноамериканци са се увеличили с почти 3% спрямо 2019 г. 

„Туристическата индустрия наистина продава доста трудно почивките тази година“, каза Брайън Гаррод, професор по маркетинг, специализирана в туризма в университета в Суонзи. „Имаше и много задържано търсене от хора, които не можаха да пътуват през 2021 г. и през 2022 г. бяха малко нервни – 2023 г. беше голямото завръщане.“  

Горещи вълни и горски пожари 

Процъфтяваща туристическа индустрия осигурява икономическо облекчение в страни, които разчитат в голяма степен на летния туризъм и са претърпели три последователни разочароващи сезона.

Но лятото на 2023 г. далеч не беше гладко. През юли гореща вълна, която излагаше на риск здравето на туристите, накара Червения кръст да постави палатки за спешна помощ извън Акропола в Атина. Тъй като температурите достигнаха 44°C (111°F), обектът, включен в списъка на ЮНЕСКО, беше затворен следобед в средата на юли, „за да защити работниците и посетителите“, каза министърът на културата.

В Италия сигналите „червено време“ бяха обявени в 20 от 27-те големи града в страната през юли, като температурите достигнаха максимум от 47°C в Сицилия – особено популярна дестинация за посетители това лято поради успеха на телевизионния сериал „Белият лотос“, който е заснет на о.

Пунктовете за спешна помощ бяха създадени на 28 места, за да помогнат на туристите да се справят с жегата във все по-популярния Рим.

„Те раздават вода, но също така искат да бъдат на разположение, ако някой се почувства зле“, каза Seema Gupta от FRANCE 24, репортаж от италианската столица на 18 юли. „Кодът за топлина [спешна мярка за приоритизиране на грижите] е са създадени в спешните отделения в болниците в целия град, за да помагат на хората да се справят с всякакви заболявания, свързани с топлината.

Предстоеше по-лошо.

До края на юли 30 000 души бяха евакуирани на безопасно място на гръцкия остров Родос след горски пожари, бушуващи дни наред.

Посетителите описаха, че „преживяват кошмар“, докато се спасяват от пламъците в една от водещите туристически дестинации в Гърция.

„Лежахме тук два дни“, каза един австрийски турист от летището. „Няма одеяла, нищо. Тук лежат деца, които имат нужда от мляко.

По крайбрежието на Средиземно море Франция, Испания, Италия и Хърватия трябваше да евакуират туристи, засегнати от горски пожари това лято.

Пренаселеност, неправилно поведение 

Но посланието от италианските и гръцките туристически бордове остана, че туристите трябва да продължат да идват, въпреки жегата и пожарите.

„В края на краищата успехът в туризма се определя от числата. Толкова е състезателно“, каза Гарод. „[След Covid], индустрията се опитва да се възстанови по стария начин, който е големи разходи чрез големи числа. Това, което не прави [е] непременно да мисли за това какво е добро за дестинациите.“

Високият брой туристи през лятото на 2023 г. доведе до завръщане на пренаселеността. Проучване на агенцията за ваканционни жилища под наем Holidu посочва Дубровник като най-пренаселения град в Европа, с 36 туристи на всеки жител. Старият град отдавна се бори с това как да настани голям брой туристи в своите стени от 16-ти век – исторически предназначени да не допускат хората.

Втората в списъка, Венеция, беше установена от ЮНЕСКО през юли като изложена на риск от „необратими“ щети дължащи се отчасти на масовия туризъм. Агенцията на ООН препоръча градът да бъде добавен към списъка на обектите на световното наследство в опасност.

Тъй като туристите се завърнаха масово в Европа, с тях дойдоха познати истории за лошо поведение.

Турист от Обединеното кралство каза, че „не е бил наясно“ колко стар е Колизеумът в Рим, когато е бил заснет да издълбава имената на своето и на приятелката си в 2000-годишния амфитеатър през юли.

Вицепремиерът на Италия през август нарече група германски туристи „безумни“, след като събориха статуя, която беше част от 150-годишен фонтан в района на Ломбардия.

Отварянето на Айфеловата кула беше отложено една сутрин през август след като двама пияни американци решиха да я преспят на 300-метровия паметник през нощта.

Регулация, нови дестинации 

Някои градове и дори цели държави им е писнало.

Амстердам забрани круизните кораби от главното си пристанище. Рим ограничава достъпа до фонтана Треви и Испанските стълби. Известното поклонение в Испания, Сантяго де Компостела, планира да въведе туристическа такса.

Подобно регулиране вероятно ще доведе до различен вид ваканция, каза Garrod. Това „отнема много удоволствие на летовниците, които не могат да се пуснат по течението и трябва да планират всичко до n-та степен“.

Посещенията на някои сайтове, които са с ограничена наличност, като къщата на Ане Франк в Амстердам или картината „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи в Милано, вече се резервират седмици предварително.

И все пак алтернативата – оставянето на туризма да расте експоненциално – идва със своите рискове.

Доколкото жителите на популярни туристически места може да разпознаят финансовите ползи от процъфтяваща туристическа индустрия, ежедневният опит на посетителите да вдигат наемите или третирането на местоположенията като потребителско изживяване, а не като място, където хората живеят, може да създаде негодувание.

Посетителите на Ница в Южна Франция бяха посрещнати от необичайна арт инсталация това лято: На популярни туристически места уличен художник, известен като Too Late, постави серия от „туристически капани“ – капани за мишки с човешки размери, примамващи посетители с обещанието на фунийка сладолед – за да предупреди за опасностите от прекомерен туризъм в града.

В същото време туристическият борд на Париж очаква с нетърпение „отлични“ септември и октомври с броя на посетителите с 6% над този през 2019 г., благодарение на Световното първенство по ръгби.

Франция обяви собствените си планове през юни за нова стратегия за регулиране на тълпите през лятото, които застрашават „околната среда, качеството на живот за местните жители и изживяванията за своите посетители“.

Правителствената инициатива ще има за цел да идентифицира места, уязвими от прекомерен туризъм, и да насърчи хората да ги посещават извън пиковия сезон или вместо това да посещават места, които са извън утъпканите пътеки.

Това е стратегия, която много европейски туристи вече обмислят. Европейските пътешественици като цяло планираха повече пролетни и ранни летни пътувания през 2023 г. в опит да осигурят по-ниски цени, да избегнат тълпите и да осигурят приятни метеорологични условия.

Италианците, включително премиерът Джорджия Мелони, се стекоха в Албания това лято, вместо в местните курорти, за да избегнат жегата, тълпите и високите цени.

Проучване на EU Science Hub предполага, че туристите могат все повече да започнат да избират по-хладния климат в Северна Европа пред средиземноморските дестинации по време на пиковия летен сезон.

Въпреки това лято 2024 г. вероятно ще донесе много от същите проблеми за туристите и най-популярните европейски летни дестинации.

„Преминаването към крайните сезони ще включва много корекции, които на много места ще бъдат трудни, особено след като лятото е времето, когато се провеждат училищните ваканции“, отбеляза Гарод.

„Може да видим малко повече пътувания до северните климатични условия, за да избягаме от горещините, но тогава ще получите по-променливо време – така че не мисля, че ще видим това веднага. Хората много бавно адаптират навиците си към туризма.“

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР