Броят на ромите в България намалява - според най-новите данни

...
Броят на ромите в България намалява - според най-новите данни
Коментари Харесай

Броят на ромите в България намалява. Какво означава това?


Броят на ромите в България понижава - съгласно най-новите данни за етническия състав на популацията. Какви са аргументите за това развиване? Петър Чолаков обобщава числата и обстоятелствата.

Според новите данни за етническия състав на популацията, основани на преброяването от 2021, в  намаляват. През предходната година единствено 4.4% или 266 720 души са се определили като роми, а през 2011 те са били близо 4.9% или 325 343. Това значи спад с 0,5%. Турската етническа група също понижава - с 0.4 процентни пункта спрямо данните от преброяването през 2011. През 2021 година 8.4% или 508 378 души от далите отговор на въпроса за етническата принадлежност са се причислили към нея; през 2011 те са били 8.8% или 588 318.

Сами по себе си данните дават съображение да се отхвърли обичаната теза на така наречен " патриоти ",. Трябва да е пределно ясно, че разпалването на страхове и биенето на камбаната за " надвиснала опасност "  от другите етноси е подбудителство към ненавист, назадничавост и даже принуждение.
Редакцията предлага
Емиграция и премълчаване на етноса

Първата причина за спада на самоопределилите се като роми вероятно е усилването на емиграцията. Приблизително 41% от спада в броя на населението през последните 10 години се дължи таман на нея. За съпоставяне: от 1993 до 2011 напускащите страната (външната миграция) са към 32% от общия спад на популацията.

Непосредствената причина за тези процеси е приемането на България за член на Европейски Съюз през 2007. Пикът на емиграцията е бил през 2019, когато 40 000 напускат - по данни на Национален статистически институт. Много от ромите, само че също по този начин и доста от етническите българи и турци търсят прехранване отвън България - например в други страни в ЕС като Германия и Испания.

Спадът в броя на ромите обаче може да се дължи и на друго: евентуално някои премълчават етническата си пренадлежност. Това е резултат от все по-силното патриотично репчене на някои партии и политици. " По-добре да се пишем българи, с цел да не ни подхванат още по-здраво! " - вероятно по този начин разсъждават значително хора в гетата. 

Впрочем, още при преброяването през 2011, специалисти разясниха, че броят на ромите е мощно занижен. Твърде допустимо е и последните данни да не отразяват правилно действителната бройка на ромския етнос в България.

Освен това близо 64 000 участници в преброяването са отказали да отговорят на въпроса за етническата принадлежност, а близо 16 000 не могат да се самоопределят. При последното преброяване броят на хората в тези две групи е повишен.

Всичко това значи, че новите данни за етническия състав на българското население трябва да бъдат четени и осмисляни доста деликатно.

Защо е значимо да се погрижим за ромите

Ромската етническа група е най-младата - спрямо българската и турската. 26.6% от ромите, съгласно данните, са на възраст до 14 години; при турците в тази група попадат близо 14%, а при българите - 12%.

При ромите няма проблем с ниската раждаемост. Докато при етническите българи - има. Но съгласно данните спадът в броя на етническите българи, по отношение на 2011, е с 0,2%, до момента в който при ромите е с 0,5%.

Българските политици ще позволен тежка неточност, в случай че си заровят главите в пясъка, смятайки, че " приключването "  на български роми към Европейски Съюз ще реши от единствено себе си казуса, свързан с ниската степен на интеграция на това малцинство. Гетата си остават бомби със закъснители - макар притегателната мощ на Европейски Съюз.

Емиграцията, ниската раждаемост, високата смъртност измежду българите, а и безотговорността на доста от лъжепатриотите, както и на политици-мними бранители на правата на малцинствата, които избират ромите да бъдат държани в подвластно състояние, с цел да бъдат употребявани като " запас за гласоподаване ", остават " сурови обстоятелства от живота "  в България. Те влекат след себе си доста тревожни последствия и евентуални трендове.

Ако те не се трансформират, в края на века, както вещаят демографските прогнози, освен това раздирана от междуетнически спорове.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Той е ром. И преподава български език в Кобленц.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР