Броят на регистрираните мигранти в Сърбия се е удвоил в

...
Броят на регистрираните мигранти в Сърбия се е удвоил в
Коментари Харесай

Сърбия рискува хуманитарна криза заради мигрантския наплив


Броят на записаните мигранти в Сърбия се е удвоил спрямо предходната година, когато те бяха към 43 000. От началото на годината в Сърбия публично са регистрирани над 86 000 мигранти, оповестява белградският вестник " Политика ", представен от Българска телеграфна агенция.

Подобна е обстановката и в страните от района. Най-много от мигрантите идват от Афганистан, Сирия, Пакистан, само че и от страни от Северна Африка. Радош Джурович, шеф на Центъра за отбрана и помощ на търсещите леговище, сподели пред РТС, че центровете за настаняване на мигранти в Сърбия са цялостни и предизвести, че сме очевидци на сложна обстановка, която заплашва да се трансформира в филантропична рецесия, в случай че потенциалът не бъде повишен.

Много постоянно хората остават отвън лагерите, в покрайнините, като са стотици и даже хиляди. В Прешево над 1100 души са в лагера, а 50 души спят навън. В Сомбор са някъде сред 600 и 700. Хората спят навън към лагера, а лагерът е цялостен. Ситуацията е сходна в Суботица, сподели Джурович.

По думите му потенциалът на центровете в Сърбия е 6000 места за летни условия. Това значи, че потенциалът не е задоволителен, съобщи Джурович.

Говорейки за маршрута, по който минават бежанците, Джурович изясни, че мигрантите към момента идват в Сърбия най-вече от юг, най-вече през Северна Македония, от територията на Косово, от България.

Това са главните посоки, по които хората идват при нас, след което миграцията отива или към Босна, или към сръбско-унгарската граница, където сега хората всеобщо се пробват да преминат границата и това е ситуацията от началото на годината, сподели Джурович.

Бежанците влизат незаконно и в Сърбия. Това значи, че те употребяват всеки вероятен метод и помощта на трафиканти на хора, с цел да влязат у нас. Една от най-пропускливите точки е към Прешево, сподели Джурович.

Съгласно неотдавна подписаното съглашение, безплатна помощ от 36 милиона евро бе предоставена на Сърбия като форма на помощ за грижата за мигрантите и битката с незаконната миграция. Като форма на спомагателна битка против този проблем беше оповестено изпращането на спомагателни сили на Европейската работа за гранична и брегова защита (Фронтекс) на границата на Сърбия и Северна Македония, напомня вестник  " Политика ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР