Броят на пенсионерите с пенсии под линията на бедност (504

...
Броят на пенсионерите с пенсии под линията на бедност (504
Коментари Харесай

Двойно повече пенсионери ще минат над линията на бедност през 2023 г.

Броят на пенсионерите с пенсии под линията на беднотия (504 лева.) ще се намали два пъти с помощта на плануваните дейности за повишение на техните приходи в квалифицирания от служебното държавно управление план на бюджет на държавното публично обезпечаване. Те ще намалеят от сегашните 658 520 на 326 423 души.

Това сподели вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров пред публицистите след днешното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС), оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет.

На него бяха разисквани плановете на закони за държавния бюджет, Националната здравноосигурителна каса и държавното публично обезпечаване за 2023 година, които не бяха подкрепени от членовете на НСТС.

Трите закона подсигуряват социално-осигурителните права на хората. В региона на държавното публично обезпечаване се предлага от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2022 година, да се покачат с 12%. Това отразява настоящото все още предписание за осъвременяване на пенсиите посредством отчитане на 50 на 100 от показателя на потребителските цени и 50 на 100 от междинният застрахователен приход за миналата година, изясни министър Лазар Лазаров. Увеличението ще докара до повишаване на междинната пенсия с 16,7%, като размерът ѝ се чака да надвиши 788 лева

Министър Лазаров акцентира, че с плануваните ограничения в региона на пенсионната система се чака пенсионният приход да замества съвсем 71% от чистия приход на човек преди пенсионирането.

Той добави, че с бюджета на Министерството на труда и обществената политика са обезпечени правата на хората, които получават поддръжка от обществената система. „ Няма заледяване на социално-осигурителни заплащания. Има забележителен растеж в разноските на министерството за заплащането на заплатите на персоналните асистенти, които получават заплащане по реда на Закона за персоналната помощ, сподели министър Лазаров.

Той напомни, че от 1 януари 2023 година има нарастване с 22% на финансовата поддръжка, която близо 670 000 хора с увреждания получават всеки месец, а от 1 юни следва доста повишаване на обществените помощи поради обвързването на техния размер с линията на беднотия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР